Emotionele hygiëne in tijden van corona

De samenleving komt steeds meer op slot. We zitten steeds meer thuis. Voor veel mensen levert dat flink wat (extra) spanning op. Op dit moment kunnen we door de regels voor 'social distancing' in onze praktijken minder ondersteuning bieden dan we zouden willen. (Zie de beginpagina of de pagina met praktische informatie over de acupunctuurpraktijk voor de beperkte mogelijkheden die er nog wel zijn. We houden patiënten / cliënten ook persoonlijk op de hoogte.)

Wij willen iedereen die bij ons in behandeling was, en iedereen die het verder kan gebruiken, een aantal tips geven voor emotionele hygiëne. Hoe zorg je dat je niet vast komt te zitten in gepieker, in emoties, in ruzies of destructief gedrag? Hoe zorg je dat je juist in deze crisistijd het contact met jezelf nog verbetert?

Dit doen we in de vorm van video's. Wij zijn geen video-experts, dus het ziet er niet heel gelikt uit. Maar de inhoud heeft zich al jaren bewezen als heel heilzaam. We hopen dat je hier iets aan hebt!

En we hopen iedereen na deze crisis snel weer in De Kraanvogel te kunnen verwelkomen!

Anke Mulder / Koos van Kooten

Grondingsoefening

Anke: "Deze oefening helpt om stevig op je voeten te staan, je lijf beter te voelen en minder in je hoofd te zitten. Ik doe hem vaak tijdens sessies, en je kunt hem ook thuis doen!"

geplaatst: 7 april 2020

Open onderzoek (met zijn tweeën)

Koos: "Deze oefening noemen wij ook wel 'tien minuten - tien minuten'. Je doet hem met zijn tweeën, in één ruimte, of via beeldbellen. Hij is heel geschikt om je meer bewust te worden van wat er allemaal in je omgaat, en om dat uit te spreken. Dat iemand anders naar je luistert, maar niet mag reageren, helpt daarbij enorm!"

geplaatst: 10 april 2020

Des-identificatie-oefening (lang)

Koos: "Dit is een lange oefening (ongeveer een half uur). Je zult merken dat het niet zo lang aanvoelt als je er mee bezig bent. Er komt nog een kortere versie voor als je zelf al vertrouwd bent met een 'body-scan'. Het idee achter deze oefening is dat het goed is om je waarneming te oefenen (steeds de eerste stap) en vervolgens te beseffen dat je meer bent dan je lichamelijke of emotionele sensaties, je gedachten of neigingen. Wie ben je, als je dat allemaal niet bent?"

geplaatst: 1 mei 2020

Meditatie-app

Om dagelijks tijd te nemen voor jezelf is een meditatie-app een handig hulpmiddel. Wij zijn fan van de Insight Timer. Gratis (tenzij je extra's wilt bovenop de vele mogelijkheden die de gratis app biedt), prettig in de omgang, en met een enorme hoeveelheid meditaties, mindfulness-oefeningen en ontspanningsoefeningen in vele talen. (Tip: Tara Brach!).

Download iOS

Download Android