De Kraanvogel

Praktijk voor Acupunctuur


Acupunctuur bij depressie

Acupunctuur kan veel betekenen voor mensen met depressie. In mijn praktijk begeleid ik regelmatig mensen bij wie de diagnose 'depressie' is gesteld, of die antidepressiva voorgeschreven hebben gekregen. Met de acupunctuurvorm die ik gebruik is het mogelijk om heel gericht aandacht te besteden aan emoties. Ook besteed ik in gesprekken aandacht aan wat u van binnen bezighoudt. Het is volgens mij belangrijk om depressie niet te zien als iets dat bestreden moet worden. Mijn naam is Koos van Kooten, ik ben arts en acupuncturist. De Kraanvogel - Acupunctuur is gevestigd in Utrecht en Arnhem. Ik omschrijf mijn manier van werken als Acupunctuur met Aandacht. Juist bij depressie is het belangrijk om niet alleen behandeld te worden door bijvoorbeeld medicatie of acupunctuur, maar ook zelf aandacht te geven aan wat je voelt en ervaart. Ik help je daar graag bij, om je te begeleiden bij het terugvinden van Kwaliteit van LevenAls deze informatie je aanspreekt ben je van harte welkom voor een intakegesprek. Je kunt me bereiken op tel. 030-2331875 of via het contactformulier.

Depressie als uitnodiging om te voelen

De term 'depressie' wordt tegenwoordig nogal eens gebruikt als beschrijving voor nare gevoelens als verdriet, nergens zin in hebben, teleurstelling of spijt. Op die manier is 'depressie' tegengesteld aan prettige gevoelens als plezier, zin in dingen hebben of hoop. Op die manier gezien is het verleidelijk om te willen dat vooral de prettige gevoelens weer terugkomen, en de nare gevoelens naar de achtergrond verdwijnen.
Zelf zie ik dit iets anders: Depressie is in mijn ogen vooral een gebrek aan voelen. Op die manier gezien verandert het doel van behandeling van depressie. In plaats te streven naar minder nare gevoelens en meer plezierige gevoelens wordt het doel dan om over de hele linie meer ruimte te krijgen voor gevoelens, of ze nu leuk zijn of niet. Het resultaat is doorgaans een toenemende vitaliteit.

Acupunctuur om emoties meer ruimte te geven

Vijf Elementen Acupunctuur, de acupunctuurvorm die ik gebruik, is heel geschikt voor alles wat met emoties te maken heeft. Door middel van deze acupunctuurvorm is het mogelijk om heel gericht te bepalen, welke emoties er naar voren willen komen (vastzitten, onderdrukt zijn) en om te maken dat deze meer ruimte krijgen. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om boosheid, een emotie die bij depressie vaak onderdrukt is, meer te gaan voelen. Maar ook verdriet of angst, en zelfs een prettige emotie als vreugde kunnen vastzitten en door acupunctuur meer ruimte krijgen. Bij milde vormen van 'depressie' kan het zijn dat al na één of enkele acupunctuurbehandelingen de gevoelens van neerslachtigheid, zwaarte of zinloosheid plaats maken voor het gevoel weer te kunnen ademhalen.

Acupunctuur en de zoektocht naar betekenis

Emoties zijn een manier om te reageren op omstandigheden van buiten, of op ervaringen van binnen. Dit 'van binnen' zou je kunnen aanduiden als de ziel. Onder 'ziel' versta ik dat deel van de mens dat zich nog een laag dieper bevindt dan de gedachten en emoties. In de ziel zijn de verlangens te vinden, de pijn, de hoop, de liefde, de levenslust, om maar enkele voorbeelden te noemen. Het blijkt dat mensen nogal eens in de aanloop naar een depressie in de ziel geraakt zijn en dat de depressie als het ware een uitnodiging is om daar meer contact mee te gaan maken. Lang niet iedereen wil die uitnodiging aannemen. Het heeft echter grote voordelen om dit wel te doen. De ziel is de plaats waar heling kan plaatsvinden (de geest is meer de plek van de verwerking). Heling heeft te maken met het je steeds meer verbinden met je eigen levensverhaal (verleden, heden en toekomst) en daar vrede mee gaan krijgen. Zo wordt het mogelijk om heel bewust te gaan kiezen voor wat je echt belangrijk vindt. Om deze reden geven mensen soms aan dat een depressie (of een andere crisis) het beste is wat hen kon overkomen: ze zijn, vaak na een proces dat tijd en aandacht vroeg, veel meer in contact met zichzelf, en met hun omgeving.
Tijdens consulten zal ik daarom bewust aandacht besteden aan de vragen van de ziel. Daarvoor zijn meestal niet veel woorden nodig, maar wel aandacht, toewijding en mededogen. Deze hoop ik in voldoende mate beschikbaar te hebben als dat nodig is. Ik zal ook suggesties doen om hier tussen de consulten door zelf aandacht aan te besteden.

Antidepressiva?

Antidepressiva passen meer bij het willen onderdrukken van nare gevoelens en het bevorderen van positieve gevoelens. Ze helpen naar mijn mening en ervaring maar zelden bij het meer ruimte maken voor emoties of voor wat er dieper vanbinnen, in de ziel, om aandacht vraagt. Mensen die antidepressiva gebruiken kiezen er tijdens een begeleiding nogal eens voor om deze (bij voorkeur in overleg met degene die ze heeft voorgeschreven) af te bouwen of te stoppen en merken dat ze betere manieren beginnen aan te leren om met hun emoties en ervaringen om te gaan.

Combinatie van acupunctuur en psychotherapie

Veel mensen vinden de begeleiding zoals ik deze aanbied voldoende voor hun situatie: juist de combinatie van acupunctuur en aandacht voor gevoelens en ervaringen vinden zij waardevol. In sommige situaties is het toch zinvol om acupunctuur te combineren met psychotherapie. Dat geldt met name wanneer de gevoelens en ervaringen die naar voren komen meer aandacht vragen dan ik tijdens een consult kan geven of wanneer het meer moeite kost om daar contact mee te krijgen en te houden. Het is wel belangrijk om dan een psychotherapeut te zoeken die in de begeleiding ook gericht is op het meer ruimte krijgen voor ervaringen. Dit kan bijvoorbeeld mijn collega in De Kraanvogel, Anke Mulder, zijn (zie in hoofdmenu onder Psychotherapie).