De Kraanvogel

Praktijk voor Acupunctuur


Acupunctuur bij psychische klachten

Acupunctuur kan op veel manieren bijdragen aan Kwaliteit van Leven, onder meer door het verminderen van klachten. Acupunctuur met aandacht helpt bij het verminderen van blokkades en het bevorderen van evenwicht. Als de informatie op deze pagina je aanspreekt ben je van harte welkom voor een intakegesprek waarin ik samen met jou kijk wat begeleiding in mijn praktijk voor je kan betekenen. De Kraanvogel - Acupunctuur, praktijk van Koos van Kooten, arts en acupuncturist, is gevestigd in Utrecht en Arnhem.

Doorstromen van energie

De eenvoudigste en duidelijkste manier om de werking van acupunctuur uit te leggen is: acupunctuur helpt bij het doorstromen van energie. Soepel doorstromende energie maakt dat alle functies van het lichaam goed werken en je je fit voelt. Niet goed doorstromende energie maakt om te beginnen dat je je niet goed voelt en kan op den duur leiden tot lichamelijke klachten en ziektes.
Als acupuncturist kan ik op basis van je verhaal en het onderzoek van je pols kijken op welke plekken de energie minder goed doorstroomt. Daarna is het vaak mogelijk om met naaldjes en enkele andere technieken te werken aan een betere doorstroming van de energie.

Blokkades

Energie stroomt (onder meer) door energiebanen die ook wel meridianen worden genoemd. Elke meridiaan stroomt door een deel van het lichaam, maar elke meridiaan is ook verbonden met functies in zowel lichaam als geest. Aan het hoofd en rond de borstkas gaan de meridianen in elkaar over. Dat kun je beschouwen als verkeersknooppunten. Bij deze knooppunten loopt de energie gemakkelijker vast, als een file. Binnen de Vijf Elementen Acupunctuur worden deze 'files' gezien als blokkades die je in de pols kunt voelen. Het gebied op de pols dat hoort bij de meridiaan waar de file staat klopt dan veel krachtiger dan het gebied dat hoort bij de meridiaan die ná de 'file' begint (daar komt immers te weinig verkeer aan). Deze blokkades kunnen allerlei klachten geven, zowel op de plek zelf als voor en na de blokkade.

Emotionele klachten door blokkades

Voorbeeld 1: blokkade rond de neus, tussen Dikke-Darm-meridiaan en Maagmeridiaan. Net naast de neus eindigt de Dikke-Darm-meridiaan, en net onder het oog begint de Maagmeridiaan. De Dikke-Darm is verbonden met het Element Metaal en daarmee met verdriet en loslaten. Als je verdriet hebt wat je niet kunt verteren (functie van de Maag) kan er een blokkade optreden tussen deze twee meridianen. (Omgekeerd kan ook: eerst de blokkade, dan een probleem met verdriet.)
Voorbeeld 2: blokkade op de borst, tussen Nier- en Hartbeschermermeridiaan. Net naast het borstbeen, ongeveer tussen de tepels gaat de Niermeridiaan over naar de Hartbeschermermeridiaan. De Nier is verbonden met het Element Water en daarmee met angst. Als angst te groot is om nog over te kunnen vertellen (contact is een functie van de Hartbeschermermeridiaan) kan het zijn dat er een blokkade optreedt tussen deze meridianen. Dat geeft vaak een gevoel alsof de angst je naar de keel grijpt.

Blokkades verminderen of opheffen

Dit soort blokkades kunnen door middel van het kort prikken op eind- en beginpunten van de meridianen worden verminderd of opgeheven. De wegversmalling wordt als het ware opgeheven en het verkeer (de energie) kan weer doorstromen. Dit is een relatief snelle manier om beter in je vel te komen zitten. Er komt meer ruimte voor de emotie. Voor verandering op de langere termijn is dit meestal niet voldoende.

Evenwicht

Naast het doorstromen van energie is het ook belangrijk dat er een goede balans, een goed evenwicht is. Acupuncturisten kijken naar de balans tussen Yin en Yang en naar de balans tussen de verschillende Elementen.

Yin en Yang

Yin en Yang zijn als de schaduwkant en de zonkant van de zelfde berg. Of als dag en nacht, boven en onder, binnen en buiten, rust en inspanning. Als beide kanten er kunnen zijn en elkaar kunnen afwisselen en ondersteunen voel je je in balans. Als één van beide steeds te veel nadruk krijgt en de ander te weinig voel je je niet meer in balans. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat mensen te druk zijn (en dus niet rustig genoeg), te veel met hun hoofd leven (en te weinig met hun buik), en teveel aandacht geven aan wat er buiten hen gebeurt (en te weinig aan wat er binnen in hen gebeurt). Dit zijn allemaal voorbeelden van 'meer yang dan yin'. Omgekeerd komt ook voor. En hoe dat er uitziet is voor iedereen anders.
Een voorbeeld: bij depressie is het vaak zo dat yin (de donkerder kanten van je gevoel) aandacht vraagt terwijl je eigenlijk zou willen dat je vrolijker, actiever (yang) was. Hier is het vaak nodig om actief (yang) aandacht te gaan geven aan de donkerder kanten van je gevoel (yin) zodat beide kanten zich verder kunnen ontwikkelen.

Vijf Elementen

Ook de Vijf Elementen Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water moeten min of meer in balans zijn. Elk Element is verbonden met bepaalde Organen, en elk Orgaan is verbonden met een bepaalde emotie. Zo is bijvoorbeeld het Element Hout verbonden met de emotie 'woede'. In de Vijf Elementen Acupunctuur is het mogelijk om door goed te kijken, te luisteren en te voelen te bepalen welke emotie, dus welk Element bij iemand de meeste extra aandacht nodig heeft.
Voorbeeld: Teveel woede (altijd meteen boos worden)of te weinig woede (niet voor jezelf op kunnen komen) kunnen duiden op een probleem in de Lever. Door de Lever te helpen komt er een 'juiste hoeveelheid woede'. Er komt meer vrijheid om op een goede manier voor jezelf op te komen zonder agressief te zijn.

Lichamelijke klachten, ontwikkeling en heling

Zowel blokkades als gebrek aan evenwicht tussen Yin/Yang en de Vijf Elementen kunnen overigens ook lichamelijke klachten geven. Vaak gaan lichamelijke en psychische klachten samen of volgen elkaar op.

Psychische klachten treden vaak op in tijden dat er veranderingen in je leven aan de gang zijn. Of als die veranderingen nodig zijn. Acupunctuur met aandacht kan je helpen in periodes waarin je bezig bent met het zetten van stappen in je innerlijke ontwikkeling. Als de moeite die je hebt met de veranderingen in je leven te maken heeft met traumatische ervaringen in het verleden kan het zijn dat je ook aandacht wilt of moet besteden aan wat je nodig hebt voor een helingsproces. Ook daar begeleid ik je graag bij.

Hieronder zie je verwijzingen naar pagina's over de mogelijkheden bij verschillende psychische klachten.

Acupunctuur bij depressie

Acupunctuur met aandacht kan groot verschil maken bij depressie. Weer meer gaan voelen, ruimte voor je innerlijk, en meer ontspanning. De Kraanvogel, acupunctuurpraktijk in Utrecht en Arnhem.


Acupunctuur bij burn-out

Acupunctuur met aandacht helpt bij burnout. Terugvinden vitaliteit door aandacht voor ontspanning en je eigen innerlijke ervaring. De Kraanvogel, acupunctuurpraktijk in Utrecht en Arnhem.


Acupunctuur combineren met psychotherapie

Acupunctuur als ondersteuning of voorbereiding op psychotherapie. Betere doorstroming, meer balans, meer ruimte voor emotie. De Kraanvogel, Utrecht en Arnhem.