De Kraanvogel

Praktijk voor Acupunctuur


De Kraanvogel > Acupunctuur > Wanneer acupunctuur? > Lichamelijke klachten > Overige > Acupunctuur bij onvervulde kinderwens

Acupunctuur bij onvervulde kinderwens

Welkom op de website van De Kraanvogel, praktijk voor acupunctuur van Koos van Kooten, arts en acupuncturist in Utrecht en Arnhem. In de loop van de jaren heb ik veel mensen begeleid die niet (of niet opnieuw) in verwachting raken, of bij wie zwangerschappen steeds eindigden in een miskraam. Op deze pagina kunt u lezen hoe deze begeleiding er uitziet en wat mensen als effect merken. Als deze informatie en de informatie over de praktijk u aanspreken bent u van harte welkom voor een eerste consult. U kunt contact opnemen via deze pagina of door te bellen met tel. 030-2331875.

Zoals u in de algemene informatie over mijn praktijk kunt lezen is het begeleiden van mensen met kinderwens niet mijn belangrijkste aandachtspunt. Er zijn verschillende praktijken in Utrecht die zich hier specifiek op richten. De tekst op deze pagina is afkomstig uit een eerdere versie van deze website. Deze pagina is op dit moment niet via het menu van de website te vinden en het is mogelijk dat informatie niet helemaal up-to-date is. U bent natuurlijk van harte welkom als de informatie over de praktijk en over mijn manier van werken u aanspreekt. Kijk daarvoor in het menu van de website, of hiernaast / hieronder.

Onvervulde kinderwens

Als het niet snel lukt om in verwachting te raken wordt er tegenwoordig steeds vroeger onderzoek gedaan naar medische redenen waarom zwanger worden niet lukt. Dit soort redenen is bijvoorbeeld: slechte zaadkwaliteit, afwezige menstruatiecyclus, verstopte eileiders. Vaak worden er geen duidelijke redenen gevonden. Of er nu wel of geen medische redenen worden gevonden voor het uitblijven van zwangerschap, steeds meer mensen kiezen voor een traject van vruchtbaarheidsbehandelingen: IUI (intra-uteriene inseminatie), IVF (in-vitro fertilisatie) of ICSI (intra-cytoplasmatisch spermatozo-injectie). 

Opmerking: Wij hebben een aparte pagina over ondersteuning tijdens IUI-, IVF- of ICSI-behandeling.

Kinderwens is echter méér dan een medisch technische aangelegenheid. Wij beschouwen onvervulde kinderwens als een gebied waar lichaam, geest en ziel alle bij betrokken zijn. Wij besteden dan ook aandacht aan al deze gebieden. 
Dat betekent dat wij tijdens een intakegesprek aandacht besteden aan de medische aspecten (welk onderzoek is er verricht, wat waren de uitslagen daarvan, welke behandelingen heeft u al gevolgd), maar ook vragen naar andere gebieden van uw of jullie leven. Wat voor werk heeft u? Hoe bent u daartoe gekomen? Hoe vindt u dat? Hoe zijn de relaties met collega’s of baas? Hoe is jullie relatie? Hoe is de relatie met uw ouders? Wat beschouwt u als belangrijk in uw leven? Wat voor geweldservaringen heeft u in uw leven meegemaakt? Wat zijn vragen waarmee u op dit moment van binnen bezig bent? Zou er een verband kunnen zijn tussen de moeite om in verwachting te raken en de antwoorden op deze vragen? Als zwanger raken niet het (enige) doel van de begeleiding zou zijn, welk doel zou u dan belangrijk vinden? 

Mensen die kiezen voor begeleiding met acupunctuur in De Kraanvogel geven vaak aan dat juist deze aandacht voor méér dan de puur medische aspecten van in verwachting raken voor hen een reden is om hier te komen en te blijven komen.

Mogelijke effecten van acupunctuur

Opmerking vooraf: de rest van deze pagina gaat vooral over de begeleiding van vrouwen met onvervulde kinderwens. De reden daarvoor is dat over het algemeen de vrouw behandeling zoekt. Soms komen beide partners, vooral als er de zaadkwaliteit niet optimaal is en dit lijkt zinvol te zijn. Daaraan besteden we echter verder geen aandacht op deze pagina.

Meer ontspanning

Een belangrijke reden van gezondheidsklachten, en ook van niet in verwachting kunnen raken, is 'stagnatie van energie'. Dit betekent dat energie niet vloeiend doorstroomt. Vaak voelt dit ook zo: er is spanning op allerlei plekken in het lichaam. Als het gaat om onvervulde kinderwens uit de spanning zich onder meer vaak in de menstruatiecyclus: deze is bijvoorbeeld niet regelmatig, er zijn PMS-klachten, de menstruatie is pijnlijk, er zitten klonters in de bloeding of er zijn andere klachten (bijvoorbeeld migraine) die op vaste tijden in de cyclus optreden. Ook komt het voor dat er allerlei klachten in de buik zijn, bijvoorbeeld met de spijsvertering. Om in verwachting te raken is het nodig dat de eierstokken, de eileiders, de baarmoeder gedurende de hele cyclus ontspannen kunnen zijn.
Wij zullen zowel in de intake, als tijdens de behandeling daarom steeds aandacht besteden aan mogelijke spanning. Door acupunctuur is het mogelijk om de energie beter te laten doorstromen. Mensen geven dit ook aan: soms voelen ze zich direct na de behandeling veel ontspannener dan daarvoor. In de loop van een aantal behandelingen wordt deze ontspanning steeds meer een gewoonte. Daarmee verdwijnen vaak allerlei kleinere of grotere klachten - de menstruatiecyclus wordt bijvoorbeeld vaak regelmatiger. Mensen voelen zich daarnaast vaak fitter en opgewekter. Ook komt er vaak rond de kinderwens meer ontspanning.

Meer energie

Zwanger raken, en vooral zwanger blijven vraagt veel energie. Het komt regelmatig voor dat bij een intake of tijdens begeleiding duidelijk wordt dat er al heel lang een grote vermoeidheid is. Vaak is deze vermoeidheid in verband te brengen met het vastzitten van energie (zie hierboven). Soms is het echter ook zo dat er daarnaast energie te kort is. Door acupunctuur en moxabehandeling is het mogelijk om weer meer energie beschikbaar te krijgen.

Beter in je vel

Uit het bovenstaande wordt vermoedelijk duidelijk dat onze begeleiding er vooral op gericht is om ontspannener en energieker te worden. Daarmee verminderen allerlei kleinere en grotere klachten en wordt het voor veel mensen makkelijker om in verwachting te raken. Een voorbeeld van een verandering die meestal binnen twee tot drie maanden plaatsvindt is dat de menstruatiecyclus regelmatiger wordt.
Gezien het belang van de leefsituatie en emoties en andere ervaringen die daarin een rol spelen komen die tijdens de begeleiding vaak ook aan de orde.

Acupunctuur tijdens een vruchtbaarheidstraject

Wij hebben een aparte pagina over ondersteuning tijdens IUI-, IVF- of ICSI-behandeling. Deze ondersteuning ziet er niet heel anders uit dan wat op deze pagina staat beschreven. Wel houden we meer rekening met de timing van de afspraken, zodat deze goed aansluiten op bijvoorbeeld het tijdstip van de inseminatie of de terugplaatsing.

Is begeleiding met acupunctuur in De Kraanvogel iets voor mij / ons?

Wanneer één of meer van de volgende situaties op u van toepassing is èn u voelt zich aangesproken door de informatie op deze pagina (en de rest van onze website) is het zinvol om een afspraak te maken voor een intake.

  • er lijkt geen zwangerschap te ontstaan zonder medisch aanwijsbare oorzaak
  • er is een oorzaak waarmee het moeilijker is, maar niet onmogelijk, om in verwachting te raken (bijv. PCOS, polycysteus ovarium syndroom)
  • u heeft al een kindje, maar kunt niet opnieuw in verwachting raken
  • er treedt wel zwangerschap op, maar deze eindigt steeds in een miskraam
  • kinderwens begint een te grote plek in te nemen in uw belevingswereld of relatie
  • u wilt aandacht voor méér dan alleen de puur medische kant van in verwachting raken

Afspraak maken

Als de informatie op deze pagina en op de pagina's over mijn praktijk u aanspreekt bent u van harte welkom voor een eerste consult. U kunt daarvoor een afspraak maken of meer informatie vragen via tel. 030-2331875 of via het contactformulier.