De Kraanvogel

Praktijk voor Acupunctuur


Acupunctuur bij diabetes / suikerziekte

Welkom op de website van De Kraanvogel - Acupunctuur, de praktijk van Koos van Kooten, arts en acupuncturist in Utrecht en Arnhem. Acupunctuur kan een goede behandeling zijn voor diabetes / suikerziekte. Bloedsuikerspiegels kunnen er lager en gelijkmatiger van worden. Ook kan het helpen bij gewichtsvermindering. Het effect van acupunctuur kan versterkt worden door aanpassingen in de voeding te maken. Ik adviseer daar graag bij. Deze pagina gaat vooral over diabetes type II.

Als de informatie op deze pagina u aanspreekt bent u van harte welkom voor een intakegesprek. Hiernaast of in het menu hierboven vindt u meer informatie over mijn praktijkAls u een afspraak wilt maken of meer informatie wilt kan dit via tel. 030-2331875 of door het contactformulier in te vullen.

Opmerking: de tekst op deze pagina is afkomstig uit een eerdere versie van deze website. Deze pagina is op dit moment niet via het menu van de website te vinden en het is mogelijk dat informatie niet helemaal up-to-date is. U bent natuurlijk van harte welkom als de informatie over de praktijk en over mijn manier van werken u aanspreekt. Kijk daarvoor in het menu van de website, of hiernaast / hieronder.

Acupunctuur: betere stofwisseling en lagere bloedsuiker

Steeds meer mensen krijgen diabetes. De 'volwassen' vorm van diabetes, diabetes type II, is een echte welvaartsziekte die meer voorkomt naarmate mensen zwaarder worden, ongezonder eten en minder bewegen. Vaak is diabetes maar één van de problemen en zijn (of komen) er daarnaast ook hoge bloeddruk, hoog cholesterol en hart- en vaatproblemen. De medische term hiervoor is 'metabool syndroom', wat in gewone taal betekent dat de stofwisseling overbelast is en niet meer goed in staat is om de overmaat aan voedingsstoffen op een goede manier te verwerken.
Reguliere behandelingen voor diabetes richten zich vooral op het verlagen van de bloedsuiker door medicijnen. Als je er vanuit gaat dat de hoge bloedsuiker een uiting is van een verstoorde stofwisseling is een logischer benandering eigenlijk om de stofwisseling zelf te verbeteren. Acupunctuur blijkt dit te kunnen. Mensen die ik in de loop der jaren heb begeleid geven bijvoorbeeld aan dat hun spijsvertering beter loopt, dat ze minder hoeven te eten om zich verzadigd te voelen en dat ze meer zin hebben om te bewegen. Ook neemt het gewicht vaak af, en voelt het lichaam steviger aan. Vermoeidheid wordt vaak minder, schommelingen in energie zijn minder groot. En vaak zijn er ook minder bloedsuikerverlagende medicijnen nodig.

Combineren met ander voedingspatroon: groter effect

Sommige van de mensen die zich door de acupunctuur al een heel stuk beter voelden kiezen er voor om ook hun voeding aan te passen. Ik ben voorstander van een voedingspatroon dat valt samen te vatten als: volwaardig, afwisselend en plantaardig. Uit grote onderzoeken blijkt dat dit voedingspatroon het voor de meeste mensen mogelijk maakt om al na korte tijd met alle bloedsuikerverlagende medicatie te stoppen terwijl de bloedsuikers keurig blijven. Verder treedt er een duidelijk gewichtsverlies (vaak zo'n 10 tot 15%) op zonder 'jojo-effect' en hebben mensen meer zin om te bewegen. Ik adviseer hier graag in, kan boeken of websites aanraden en meedenken over hoe je zonder vlees en zuivelproducten smakelijk en verzadigend kunt eten.
Zowel het aanpassen van de voeding als de acupunctuur zorgen dus voor vergelijkbare positieve veranderingen. Door ze te combineren wordt het effect veel sterker.

Veranderingen in gedrag en emoties

Zoals gezegd is diabetes (type II) een welvaartsziekte. Door het grote aanbod aan voeding en afgenomen lichaamsbeweging is het voor veel mensen lastiger om slank en fit te blijven en zich te voeden op een manier die echt voedend is. Voor veel mensen is méér, of zoeter of vetter, eten dan nodig is ook een gewoonte, of een manier om om te gaan met gevoelens van bijvoorbeeld boosheid, verdriet of eenzaamheid. Het kan in dat geval goed zijn om bewust te kijken op wat voor momenten u meer binnenkrijgt dan nodig, en op wat voor manier u daar mee kunt omgaan. Ik kan hier samen met u naar kijken.

Afspraak maken

Als u een afspraak wilt maken voor een intakegesprek of meer informatie wilt kan dit via tel. 030-2331875 of door het contactformulier in te vullen.