De Kraanvogel

Praktijk voor Acupunctuur


De Kraanvogel > Acupunctuur > Wanneer acupunctuur? > Lichamelijke klachten > Acupunctuur bij zwangerschapsklachten

Acupunctuur bij zwangerschapsklachten

Tijdens de zwangerschap verandert er in korte tijd heel veel, zowel lichamelijk als emotioneel. Het kan moeite kosten om je aan die veranderingen aan te passen. Dan kunnen klachten ontstaan. De meest bekende klachten zijn zwangerschapsmisselijkheid en vermoeidheid. Beide reageren vaak goed op behandeling met acupunctuur. Bij een behandeling met acupunctuur geef ik niet alleen aandacht aan de vermindering van de klachten, maar ook aan wat er nodig is om het terugkeren van de klachten te voorkomen. Mijn naam is Koos van Kooten, ik ben sinds 1993 arts en werk sinds 1998 als acupuncturist. Als u een afspraak wilt maken of meer informatie wilt kan dit via tel. 030-2331875 of door het contactformulier in te vullen. De Kraanvogel - Acupunctuur is gevestigd in Utrecht en Arnhem.

Zwangerschapsmisselijkheid

Misselijkheid is één van de tekenen van zwangerschap (naast het wegblijven van de menstruatie, het groter worden van de borsten, soms het verschijnen van een donkere streep onder de navel, vermoeidheid) waaraan vóór de tijd van de zwangerschapstest kon worden vastgesteld dat iemand in verwachting was. Daaruit blijkt al, dat zwangerschapsmisselijkheid in zekere zin bij zwangerschap hoort. Het kan je dagelijkse bezigheden behoorlijk beïnvloeden wanneer de misselijkheid heftig is of wanneer het bijna onmogelijk is om eten binnen te houden.

Door middel van acupunctuur is zwangerschapsmisselijkheid uitstekend te verminderen. Doorgaans merk je na één of twee behandelingen al duidelijk verschil, voor blijvende vermindering zijn meestal meer behandelingen nodig. Wij besteden tijdens de behandeling ook aandacht aan de mogelijke betekenis van de klachten (zie verderop). 

Vermoeidheid tijdens de zwangerschap

Zeker in de eerste maanden van de zwangerschap is vermoeidheid een veelvoorkomende klacht. Na die tijd, zeker tussen de derde en zesde maand voelen veel mensen zich juist vrij fit. Zwanger zijn is een voortdurende omschakeling, die energie kost. Chinees gezien gebruikt het groeiende kind ook 'Jing', essentiele energie, van de moeder, zeker in de eerste maanden, wanneer het kind nog helemaal aangelegd moet worden. Zoals je kunt lezen op de pagina over vermoeidheid is er bij vermoeidheid vaak een combinatie van 'leegte' (gebrek aan energie') en 'stagnatie' (vastzitten van energie). Datzelfde geldt bij vermoeidheid in de zwangerschap. De 'Leegte' wordt bevorderd doordat het laten groeien van een kind veel energie kost. De stagnatie is er vaak al, of wordt gevoed door innerlijke strijd. Naast (hopelijk) de vreugde om moeder te worden hebben veel vrouwen ook hun twijfels, angsten, frustraties en onzekerheden. Deze kunnen een bron van stagnatie zijn. Dat geldt des te meer wanneer jijzelf of je partner het niet eens waren of zijn over de zwangerschap, wanneer je een tweestrijd ervaart tussen 'werken' en 'moeder zijn'. Moeder worden is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven, geen wonder dat dat met emoties en innerlijke strijd gepaard gaat. De vermoeidheid in de zwangerschap is bijna altijd een combinatie van 'lichamelijke' en 'geestelijke' aspecten. Vaak is het belangrijk om zowel lichamelijk als geestelijk stil te staan bij de zwangerschap: extra rust, contact maken met je kindje, praten over wat je bezighoudt. Een behandeling in mijn praktijk kan daarbij ondersteuning bieden.
De behandeling bij vermoeidheid in de zwangerschap verschilt niet zo heel veel van de behandeling bij 'gewone' vermoeidheid. Wel houd ik er natuurlijk rekening mee, dat je in verwachting bent. 

Stuitligging

Bij 96% van de bevallingen komt een kind met het hoofd als eerste naar buiten. Dit heet een hoofdligging. Doorgaans is het kind tot ergens tussen de 32 en 35 weken nog aan het draaien en zoeken, maar kiest het uiteindelijk voor een hoofdligging. Soms kiest het kind echter niet voor een hoofdligging, maar blijft op een gegeven moment hardnekkig met de billen naar beneden liggen. Dat heet een 'stuitligging' (stuit = billen). Daarbij is de kans op problemen tijdens de bevalling groter dan bij een hoofdligging. Dat is de reden dat een stuitbevalling in het ziekenhuis moet gebeuren. Tegenwoordig is het beleid overigens steeds vaker, bij stuitligging een keizersnee te doen. Omdat er bij stuitligging een grote kans is op een keizersnee heeft het voordelen om een stuitligging te veranderen in een hoofdligging. Dit kan in een groot aantal gevallen door middel van een 'trucje' uit de acupunctuur. Dit bestaat eruit, met behulp van moxa een punt aan de kleine teen te behandelen (moxeren). Je kunt daarmee het beste beginnen in de 35e week (dan heeft het kind nog voldoende bewegingsvrijheid) en er dagelijks mee doorgaan tot het kind gedraaid is. In principe hoef je hiervoor maar één keer langs te komen. Na een kort gesprek leer je, hoe je dit moxeren moet doen. Mocht tijdens het gesprek en uit polsonderzoek blijken dat er ook spanningen of blokkades zijn dan is het wel een goed idee om enkele behandelingen te volgen. Het kan handig zijn als je partner erbij is, die kan het dan thuis voor je doen. Succes niet verzekerd, maar zelfs in goed opgezet westers wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een groot aantal kinderen (ca. 75%, tegen minder dan 50% zonder moxabehandeling) alsnog draait wanneer je dit punt moxeert. Overigens kan vrijwel iedere acupuncturist in Nederland of België je deze behandeling aanleren, daarvoor hoef je niet perse naar Utrecht of Oosterbeek / Arnhem te komen. 

Dreigende te late bevalling

Een normale tijd om te bevallen is tussen drie weken vóór en twee weken ná je uitgerekende datum. Ná 42 weken, dus meer dan 2 weken na de uitgerekende datum is de bevalling te laat. Wanneer het eind van de 42e week in zicht komt wordt het vaak wat spannend. Soms verwijst de verloskundige je door naar het ziekenhuis voor een extra onderzoek. Dat is vooral om te onderzoeken of de moederkoek (placenta) nog in goede conditie is. In principe voel je zelf of het kindje het nog 'goed doet'. Als het op de vertrouwde manier beweegt is dit een belangrijke aanwijzing dat het nog genoeg voeding en zuurstof krijgt. Wanneer aan het eind van de 42 week de baring nog niet is begonnen bespreekt de verloskundige in principe een datum met je waarop de baring wordt ingeleid. In dat geval zijn er verschillende methoden om de baring 'in te leiden'. Vroeger gebeurde dit vrijwel altijd met een infuus met weeënstimulerende middelen, tegenwoordig wordt daarvoor ook wel een gel in de vagina gebracht, waardoor de rijping (zachter worden) van de baarmoedermond wordt bevorderd. Vaak komt de baring dan ook vrij snel op gang, soms is er alsnog een infuus nodig. Er is nog een andere methode om de baring op gang te brengen: met acupunctuur. Daarvoor kun je aan het begin van de 42e week (dat is ruim een week na je uitgerekende datum) een keer acupunctuur doen. Later kan natuurlijk ook nog, maar dan komt 'het ziekenhuis' vaak wel erg dichtbij. Vaak is dat al voldoende om binnen ca. 2 dagen op een 'normale' manier het kindje geboren te laten worden. Eventueel kan de behandeling nog een keer worden herhaald. Het grote voordeel hiervan boven het 'gangbare' traject is dat de gang naar het ziekenhuis en eventueel de behandeling met gel en/of infuus je bespaard blijven. Mensen die door middel van acupunctuur de baring een handje laten helpen ervaren dit doorgaans als een prettige en niet belastende methode. Er is ook geen verder medisch toezicht voor nodig (wel de gewone verloskundige controles en begeleiding bij de bevalling natuurlijk). Het enige wat gebeurt is dat je door middel van de naaldjes aan de baarmoeder (en het kind?) laat weten dat het tijd wordt om in beweging te komen. Het kan overigens altijd zo zijn dat er om wat voor reden dan ook ook met acupunctuur geen baring op gang komt. Meestal werkt het echter prima. 

Bekkeninstabiliteit

Hierover is er een aparte pagina. Deze gaat met name over bekkeninstabiliteit na de bevalling. Ook tijdens de zwangerschap kan acupunctuur een bijdrage leveren bij bekkeninstabiliteit.

Andere klachten in de zwangerschap

Hierboven zijn de meest voorkomende klachten in de zwangerschap besproken. Daarbij heb ik me beperkt tot de echte 'succesnummers', de misselijkheid, de vermoeidheid, de stuitligging en het op gang brengen van de bevalling. Er is echter een groot aantal andere klachten of problemen waarbij acupunctuur een bijdrage kans leveren aan afname van klachten of symptomen en een voorspoedig verloop van de zwangerschap. Dat geldt onder meer voor 'zwangerschapsvergiftiging' (toxicose), hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, vocht vasthouden, maar bijvoorbeeld ook voor dreigende miskraam en bloedverlies tijdens de zwangerschap. Ook wanneer je herhaaldelijk een miskraam hebt gehad kan acupunctuur een bijdrage leveren aan het zwanger blijven of het voorkomen van volgende miskramen. Zie hiervoor ook de pagina over kinderwens. Zeker bij deze klachten geldt dat ik bij voorkeur met medeweten van (en als het kan in overleg met) de verloskundige, huisarts of gynaecoloog een behandeling verricht. 

Afspraak maken

Als u een afspraak wilt maken voor een intakegesprek of meer informatie wilt kan dit via tel. 030-2331875 of door het contactformulier in te vullen.