De Kraanvogel

Praktijk voor Acupunctuur


De Kraanvogel > Acupunctuur > Wanneer acupunctuur? > Lichamelijke klachten

Acupunctuur bij lichamelijke klachten

Acupunctuur kan op veel manieren bijdragen aan Kwaliteit van Leven, onder meer door het verminderen van lichamelijke klachten. Acupunctuur met aandacht helpt bij het verminderen van blokkades en het bevorderen van evenwicht. Als de informatie op deze pagina je aanspreek ben je van harte welkom voor een intakegesprek waarin ik samen met jou kijk wat begeleiding in mijn praktijk voor je kan betekenen. Mijn naam is Koos van Kooten, arts en acupuncturist. De Kraanvogel - Acupunctuur is gevestigd in Utrecht en Arnhem.

Doorstromen van energie

De eenvoudigste en duidelijkste manier om de werking van acupunctuur uit te leggen is: acupunctuur helpt bij het doorstromen van energie. Soepel doorstromende energie maakt dat alle functies van het lichaam goed werken en je je fit voelt. Niet goed doorstromende energie maakt om te beginnen dat je je niet goed voelt en kan op den duur leiden tot lichamelijke klachten en ziektes.
Als acupuncturist kan ik op basis van je verhaal en het onderzoek van je pols kijken op welke plekken de energie minder goed doorstroomt. Daarna is het vaak mogelijk om met naaldjes en enkele andere technieken te werken aan een betere doorstroming van de energie.

Blokkades

Energie stroomt (onder meer) door energiebanen die ook wel meridianen worden genoemd. Elke meridiaan stroomt door een deel van het lichaam. Aan het hoofd en rond de borstkas gaan de meridianen in elkaar over. Dat kun je beschouwen als verkeersknooppunten. Bij deze knooppunten loopt de energie gemakkelijker vast, als een file. Binnen de Vijf Elementen Acupunctuur worden deze 'files' gezien als blokkades die je in de pols kunt voelen. Het gebied op de pols dat hoort bij de meridiaan waar de file staat klopt dan veel krachtiger dan het gebied dat hoort bij de meridiaan die ná de 'file' begint (daar komt immers te weinig verkeer aan). Deze blokkades kunnen allerlei klachten geven, zowel op de plek zelf als voor en na de blokkade.

Voorbeelden van lichamelijke klachten door blokkades

Voorbeeld 1: blokkade in het borstgebied (tussen Lever-meridiaan en Long-meridiaan). De Lever-meridiaan eindigt een stukje onder de tepel. De volgende meridiaan is de Long-meridiaan. Die begint aan de voorkant van de schouder. Een blokkade tussen deze twee meridianen kan dan klachten in het borstgebied geven. Een paar voorbeelden: maagpijn, gespannen borsten, moeilijk ademen, hoest. Maar deze blokkade kan ook maken dat de Lever-meridiaan zo vol raakt dat het gebied van de Lever-meridiaan klachten gaat geven. Bijvoorbeeld in het been, in de geslachtsorganen, de darmen of de lever zelf. En het kan maken dat de Long-meridiaan zo leeg raakt dat die klachten gaat geven. Dat kan bijvoorbeeld kortademigheid, pijn in de armen of koude handen geven.


Voorbeeld 2: blokkade in het hoofdgebied (tussen Dunne Darm-meridiaan en Blaas-meridiaan). De Dunne Darm-meridiaan loopt vanaf de pink langs de zijkant van de arm naar de achterkant van de schouder en dan door de nek naar de zijkant van het hoofd net voor het oor. De volgende meridiaan is de Blaas-meridiaan, die begint aan de binnenste hoek van het oog en loopt vandaar naar boven, over het hoofd en dan over de rug en de achterkant van de benen naar beneden. Een blokkade tussen deze twee meridianen kan dan klachten in het hoofd geven. Een paar voorbeelden: oorpijn, droge ogen, sinusitis (bijholte-ontsteking), doofheid. Maar deze blokkade kan ook maken dat de Dunne Darm-meridiaan zo vol raakt dat het gebied van de Dunne Darm-meridiaan zelf klachten gaat geven. Bijvoorbeeld pijn in de arm of de schouder, een stijve nek, of klachten aan de Dunne Darm zelf. En het kan maken dat de Blaas-meridiaan zo leeg raakt dat die klachten gaat geven. Dat kan bijvoorbeeld hoofdpijn boven op het hoofd of achter in de nek zijn, lage rugpijn, vermoeidheid, of klachten van de Blaas zelf (niet goed kunnen plassen, blaasontsteking).

Blokkades verminderen of opheffen

Dit soort blokkades kunnen door middel van het kort prikken op eind- en beginpunten van de meridianen worden verminderd of opgeheven. De wegversmalling wordt als het ware opgeheven en het verkeer (de energie) kan weer doorstromen. Dit is een relatief snelle manier om beter in je vel te komen zitten. Voor verandering op de langere termijn is dit meestal niet voldoende.

Evenwicht

Naast het doorstromen van energie is het ook belangrijk dat er een goede balans, een goed evenwicht is. Acupuncturisten kijken naar de balans tussen Yin en Yang en naar de balans tussen de verschillende Elementen.

Yin en Yang

Yin en Yang zijn als de schaduwkant en de zonkant van de zelfde berg. Of als dag en nacht, boven en onder, binnen en buiten, rust en inspanning. Als beide kanten er kunnen zijn en elkaar kunnen afwisselen en ondersteunen voel je je in balans. Als één van beide steeds te veel nadruk krijgt en de ander te weinig voel je je niet meer in balans. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat mensen te druk zijn (en dus niet rustig genoeg), te veel met hun hoofd leven (en te weinig met hun buik), en teveel aandacht geven aan wat er buiten hen gebeurt (en te weinig aan wat er binnen in hen gebeurt). Dit zijn allemaal voorbeelden van 'meer yang dan yin'. Omgekeerd komt ook voor. En hoe dat er uitziet is voor iedereen anders.
Een voorbeeld: bij migraine is er duidelijk 'meer yang dan yin'. En de acupunctuurbehandeling zal er op gericht zijn om meer rust te geven. Ook is het dan belangrijk om minder aandacht op het hoofd en op wat er allemaal nog moet gebeuren te krijgen.

Vijf Elementen

Ook de Vijf Elementen Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water moeten min of meer in balans zijn. Elk Element is verbonden met bepaalde Organen, en elk Orgaan heeft zijn eigen specialiteiten in het lichaam net zoals de bakker een andere taak heeft dan de politieagent. Stel dat de bakker ziek wordt en de politieagent niet meer te eten heeft, en dat de politieagent ook nog deels het werk van de bakker over moet gaan nemen, dat zorgt voor spanning: zowel het werk van de bakker als van de politieagent kan niet meer goed worden gedaan, en dat levert al snel ook op andere gebieden problemen op. In de Vijf Elementen Acupunctuur is het mogelijk om door goed te kijken, te luisteren en te voelen te bepalen welk Element bij iemand de meeste extra aandacht nodig heeft. Door de bakker te helpen beter te worden gaat het ook beter met de politieagent en met alle anderen die van hen afhankelijk zijn. Vertaald naar het lichaam: als de spijsvertering de zwakke plek is kun je je het beste richten op het verbeteren van de spijsvertering. Zo gaan alle andere functies het weer beter doen.

Psychische klachten, ontwikkeling en heling

Zowel blokkades als gebrek aan evenwicht tussen Yin/Yang en de Vijf Elementen kunnen overigens ook psychische klachten geven. Vaak gaan lichamelijke en psychische klachten samen, of speelt 'stress' een belangrijke rol bij het ontstaan van blokkades.

Lichamelijke klachten treden vaak op in tijden dat er veranderingen in je leven aan de gang zijn. Of als die veranderingen nodig zijn. Acupunctuur met aandacht kan je helpen in periodes waarin je bezig bent met het zetten van stappen in je innerlijke ontwikkeling. Als de moeite die je hebt met de veranderingen in je leven te maken heeft met traumatische ervaringen in het verleden kan het zijn dat je ook aandacht wilt of moet besteden aan wat je nodig hebt voor een helingsproces. Ook daar begeleid ik je graag bij.