De Kraanvogel

Praktijk voor Acupunctuur


De Kraanvogel > Acupunctuur > Wanneer acupunctuur? > Acupunctuur en Innerlijke ontwikkeling

Acupunctuur en innerlijke ontwikkeling

Acupunctuur kan op veel manieren bijdragen aan Kwaliteit van Leven. Acupunctuur met aandacht is heel geschikt om je te begeleiden tijdens periodes van verandering in je leven. Als de informatie op deze pagina je aanspreek ben je van harte welkom voor een intakegesprek waarin ik samen met jou kijk wat begeleiding in mijn praktijk voor je kan betekenen. Mijn naam is Koos van Kooten, arts en acupuncturist. De Kraanvogel - Acupunctuur is gevestigd in Utrecht en Arnhem. Als de informatie op deze pagina en website je aanspreekt ben je van harte welkom voor een intakegesprek. Je kunt me bereiken via tel. 030-2331875 of via het contactformulier

Verandering

Je verandert voortdurend. Hoewel je nog dezelfde persoon bent als toen je geboren werd ben je tegelijkertijd enorm veranderd. Je lichaam, je leefsituatie, wat je doet, hoe je dat doet, je relaties, ze zijn allemaal veranderd. Meestal ben je in staat om je aan te passen aan nieuwe situaties. Soms is daar extra aandacht voor nodig. Vooral in periodes waarin er veel tegelijkertijd verandert, of waarin de veranderingen heel groot zijn kan het zijn dat je hier hulp bij wilt hebben.

Innerlijke ontwikkeling

Elke levensfase is verschillend. Als zuigeling moet je andere dingen leren dan als schoolkind of als puber. De fase waarin je een stabiele relatie aangaat (als je dat doet) is anders dan de fase waarin je kinderen krijgt (als je die krijgt). Als je begint met werken moet je andere dingen leren dan wanneer je al twintig jaar of veertig jaar ervaring hebt. Als je bijna aan het eind van je leven bent kom je andere vragen tegen dan als je 40 of 50 bent en waarschijnlijk nog 20 of 30 jaar voor je hebt.
De Vijf Elementen, of beter Vijf Fasen, zijn een heel geschikte manier om naar veranderingen te kijken. Het bekendste voorbeeld zijn de seizoenen. De lente (Hout) gaat over in de zomer (Vuur), de nazomer (Aarde), de herfst (Metaal), de winter (Water) en opnieuw de lente (Hout). Ook in het leven van een mens zijn deze seizoenen te herkennen. In 'de herfst van het leven' spelen andere thema's dan in 'de bloei van je leven' of als 'alles nog mogelijk is'. Het is goed mogelijk dat je aan sommige 'seizoenen' van je leven behoorlijk moet wennen. Uit de gezondheidspsychologie is in elk geval bekend dat mensen vooral tijdens periodes van grote veranderingen ('life-evens' of levensgebeurtenissen) gezondheidsklachten krijgen.

Hulp bij innerlijke ontwikkeling

Meestal zijn het vage lichamelijke klachten of psychische klachten of een gevoel van 'stress' als je 'het niet meer zo goed aankunt' die er op wijzen dat er verandering nodig is. De aanleiding is bijvoorbeeld: uit huis gaan, het beginnen of beëindigen van een relatie, kinderen krijgen of ongewenste kinderloosheid, het beginnen, veranderen of beëindigen van een baan of andere bezigheden, problemen rond je kinderen, lichamelijke veranderingen of ziekte, het overlijden van ouders of andere belangrijke personen. Al deze aanleidingen kunnen je confronteren met vragen: vragen over je identiteit (wie en hoe ben ik eigenlijk?), vragen over hoe je met jezelf en anderen omgaat, vragen over hoe het vroeger was en hoe het in de toekomst zal zijn. Vaak worden de vragen pas in de loop van tijd duidelijk en zijn de klachten of het gevoel van onbehagen aanleiding om hulp te zoeken.
In mijn praktijk besteed ik altijd ook aandacht aan de vraag: wat heb jij in deze fase van je leven nodig? Het antwoord op die vraag is vaak te vinden door aandacht te geven aan wat er van binnen in je omgaat. Tijdens elk bezoek staan we daar, als dat zinvol is, bij stil. Acupunctuur kan helpen om dat wat er nodig is te ondersteunen: stappen te zetten in de omgang met je emoties (ze leren kennen, ze toelaten of juist loslaten) of met je omgeving (actiever ingrijpen of juist minder controle uitoefenen? niet meer alles pikken of juist meer gaan accepteren? zijn maar enkele voorbeelden). Door bewuster bezig te zijn met verandering wordt een fase van verandering een ontdekkingstocht waar je veel van kunt leren. Daar pluk jijzelf èn je omgeving de vruchten van.

Ontwikkeling en heling

Als de moeite die je hebt met de veranderingen in je leven te maken heeft met traumatische ervaringen in het verleden kan het zijn dat je ook aandacht wilt of moet besteden aan wat je nodig hebt voor een helingsproces. Ook daar begeleid ik je graag bij.