De Kraanvogel

Praktijk voor Acupunctuur


De Kraanvogel > Acupunctuur > Wanneer acupunctuur? > Acupunctuur en Heling

Acupunctuur en heling

Acupunctuur kan op veel manieren bijdragen aan Kwaliteit van Leven. Acupunctuur met aandacht is heel geschikt om je te begeleiden tijdens periodes van verandering in je leven. Als je in je leven periodes of gebeurtenissen hebt meegemaakt die traumatisch voor je waren kan het zijn dat je eerder, vaker of ernstiger vastloopt in je leven dan de meeste andere mensen. Begeleiding in mijn praktijk kan je helpen om minder te gaan overleven en meer te gaan leven.
Als de informatie op deze pagina je aanspreekt ben je van harte welkom voor een intakegesprek waarin ik samen met jou kijk wat begeleiding in mijn praktijk voor je kan betekenen. De Kraanvogel - Acupunctuur, praktijk van Koos van Kooten, arts-acupuncturist, is gevestigd in Utrecht en Arnhem. Als de informatie op deze pagina en de rest van de website je aanspreekt ben je van harte welkom. Je kunt me bereiken via tel. 06-54124295 en via het contactformulier.

Nieuwe website over acupunctuur en heling

De pagina die je nu leest is een heel korte beschrijving van een heel belangrijk en veelomvattend fenomeen. Als je hier meer over wilt lezen kan dat op de website die ik speciaal over dit onderwerp heb gemaakt, www.acupunctuur-en-heling.nl. Onderaan deze pagina staat deze verwijzing ook nog een keer, dus je kunt ook eerst deze pagina lezen.

Trauma en overleven

Als je gebeurtenissen meemaakt die je geen plaats kunt geven met wat je tot dan toe geleerd hebt in je leven ga je proberen om ze een plaats te geven op een manier die daarvoor niet geschikt genoeg is. Dit kun je 'overleven' noemen. Als de gebeurtenissen ook nog heftig zijn kan het zelfs zijn dat je ontwikkeling op een bepaald gebied min of meer stil komt te staan. Het is de combinatie van gebeurtenissen en hoe je daarmee om kon gaan die bepaalt of een heftige gebeurtenis leidt tot een trauma en hoe ernstig je daardoor belemmerd wordt in je ontwikkeling.
Vooral allerlei vormen van geweld kunnen leiden tot trauma's. Denk aan lichamelijk geweld (slaan, schoppen), verbaal geweld (schelden, schreeuwen), seksueel geweld, psychologisch geweld (verwaarlozing, kleineren, manipulatie), oorlogsgeweld. Maar ook verlies-ervaringen zoals het sterven van een ouder, broer of zus, of een scheiding kunnen te hevig zijn, zeker als er onvoldoende steun en opvang voor je is. Soms wordt pas bij gebeurtenissen later in je leven duidelijk dat je eerder in je leven gebeurtenissen hebt meegemaakt die voor jou traumatisch waren, omdat dan duidelijk wordt dat je manier van overleven niet meer werkt.

Van overleven naar leven

Het is mogelijk om later in je leven te leren wat je nodig hebt om minder te gaan overleven en meer te gaan leven. Een paar thema's zijn hierbij belangrijk. Dat zijn niet toevallig de thema's waaraan ik bij iedereen in mijn praktijk aandacht besteed, maar als je (meer dan anderen) aan het overleven bent zijn deze thema's extra belangrijk.

Meer gaan voelen

Vaak is het niet of heel beperkt voelen van je eigen lijf en van emoties onderdeel van overleven. Je kunt leren om je lijf en emoties (weer) te gaan voelen. Dat is vaak een proces van maanden of jaren. Uiteindelijk is het vaak mogelijk om zelfs te voelen hoe de oorspronkelijke heftige gebeurtenissen voor je waren zonder (opnieuw) te gaan overleven.

Contact met je wil

Als er dingen zijn gebeurd waar je geen enkele invloed op had, zeker als dat met geweld gepaard ging, is het vaak moeilijk om te voelen dat wat jij wil er toe doet. Vaak vergeet je zelfs dat je iets zou kunnen willen. De vraag 'wat wil ik?' is belangrijk en kan je helpen om te beseffen dat je (anders dan tijdens de traumatische gebeurtenissen) invloed kunt uitoefenen op je leven.

Heling

Heling gaat verder dan leren voelen en contact krijgen met je wil. Het is mogelijk om in de loop van je leven de vrijheid te ontwikkelen om ook heftige gebeurtenissen (in het verleden en in het heden) een plaats te geven zonder te gaan overleven. Vaardigheden als 'onvoorwaardelijke acceptatie', 'compassie / mededogen' en 'overgave' zijn daarbij belangrijk. Je ontwikkelt ze vanaf het begin dat je leert voelen en willen, maar ze worden steeds belangrijker naarmate je verder komt in je helingsproces.

Begeleiding in een helingsproces

Als je beseft of vermoedt dat het voor jou belangrijk is om aandacht te gaan geven aan je eigen helingsproces is het meestal nodig om daar hulp bij te krijgen. Wie je om hulp vraagt is een belangrijke keus. Het is belangrijk om je veilig te voelen in het contact en om je gesteund te voelen op de weg die je aan het gaan bent. In een intakegesprek kunnen we kijken of ik degene (of één van de mensen) ben waarbij jij een tijdlang wilt kijken naar je eigen ervaringen en leren om daar op een andere manier mee om te gaan. Je kunt contact met me opnemen via tel. 06-54124295 of via deze pagina. Hiernaast of in het menu bovenaan de pagina vind je meer informatie over mijn praktijk.

Website over acupunctuur en heling

De pagina die je nu leest is een heel korte beschrijving van een heel belangrijk en veelomvattend fenomeen. Als je hier meer over wilt lezen kan dat op de website die ik speciaal over dit onderwerp heb gemaakt, www.acupunctuur-en-heling.nl. Vanaf die pagina kom je gemakkelijk weer terug op deze site, voor als je contact wilt of een afspraak wilt maken.