De Kraanvogel

Praktijk voor Acupunctuur

Vijf Elementen Acupunctuur

Ik werk met Vijf Elementen Acupunctuur. Deze vorm van acupunctuur is heel geschikt voor het doel waarvoor ik acupunctuur doe en past uitstekend bij de manier waarop ik acupunctuur doe. Je bent van harte welkom in De Kraanvogel - Acupunctuur, mijn praktijk in Utrecht en Arnhem. Mijn naam is Koos van Kooten, ik ben arts en acupuncturist.

Voordelen

Er zijn verschillende soorten acupunctuur. Ik werk sinds 2006 vrijwel uitsluitend met Vijf Elementen Acupunctuur omdat deze vorm het meest aansluit bij wat ik belangrijk vind in een acupunctuurbehandeling. Het belangrijkste voordeel vind ik dat de diagnose en de behandeling heel direct aansluiten bij wat er op dit moment nodig is, terwijl er ook aandacht is voor wat er op de langere termijn belangrijk is. Een ander belangrijk voordeel vind ik dat lichamelijke en psychische verschijnselen in Vijf Elementen Acupunctuur even belangrijk zijn bij diagnose en behandeling. Tenslotte ben ik erg tevreden over de subtiele maar zeer effectieve manier van prikken (naaldtechniek) die in de Vijf Elementen Acupunctuur mogelijk is.

In je Element komen

Er zijn Vijf Elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Elk Element brengt zijn eigen mogelijkheden en uitdagingen met zich mee. Elk van deze Elementen is verbonden met een seizoen, met een kleur, een geur, een (stem-)geluid, een emotie. Ieder mens is met één van deze Elementen meer verbonden dan met de andere. Door te letten op hoe je stem klinkt, je huid er uitziet, welke emotie er bij jou het meest opvallend is en hoe je ruikt is het mogelijk om te bepalen welk Element voor jou het belangrijkste is. Op dat Element richt ik me tijdens de behandeling met acupunctuur. Als dat Element voldoende steun krijgt profiteren ook de andere Elementen daarvan. Je voelt je meer in je Element, voelt je vitaler, bent beter opgewassen tegen de uitdagingen van het leven en wordt minder vatbaar voor klachten en ziektes.

Blokkades verminderen

Anders dan je misschien zou denken bepaalt het Element niet of nauwelijks wat voor soort klachten of ziektes je krijgt. Klachten en ziektes hangen vaak meer samen met zogeheten 'blokkades', plekken waar de energie niet goed doorstroomt. Welke blokkades er een rol spelen in je huidige situatie valt af te leiden uit je klachten, uit hoe je je verder voelt en uit wat ik in je pols voel. Het behandelen van een blokkade leidt vaak tot een snelle verbetering van hoe je je voelt.

Naalden en moxa

Ik gebruik heel dunne naaldjes. Ik prik oppervlakkig (op of net in de huid) en prik vrijwel altijd maar één punt tegelijk, waarna ik de naald weghaal en doorga naar het volgende punt ('one needle technique').
Op sommige punten gebruik ik moxa. Moxa is het gedroogde blad van de bijvoet (artemisia). Een klein plukje moxa wordt net boven de huid verbrand tot het moment dat je de warmte voelt. Dan haal ik de moxa weg. Dit doe ik meestal een aantal keren, daarna prik ik het punt.

Op deze pagina vind je algemene informatie over Vijf Elementen Acupunctuur. Op de pagina over intake en consulten zie je hoe dat er van keer tot keer uitziet. En op de pagina over Koos van Kooten vind je informatie over mijzelf.

Neem gerust contact op als je vragen hebt!