De Kraanvogel

Praktijk voor Acupunctuur


De Kraanvogel > Acupunctuur > Meer lezen > Praktijk > Geen BTW meer op acupunctuur

Geen BTW meer op acupunctuur

Vanaf 2013 werden behandelingen met acupunctuur (en andere 'niet-reguliere' geneeswijzen) belast met 21% BTW. De rechter heeft begin 2016 besloten dat dit onterecht is en in de loop van 2016 is een begin gemaakt met teruggave van ten onrechte afgedragen BTW. Acupunctuur is, net als andere gezondheidszorg verleend door professionele hulpverleners, weer vrijgesteld van BTW. Dit betekent dat ik (net als veel andere acupuncturisten) de BTW die ik in 2013, 2014 en 2015 heb afgedragen inmiddels terug heb gekregen. Op deze pagina geef ik aan hoe ik hiermee omga. Als u in 2013 of 2014 behandelingen bij mij volgde krijgt u mogelijk geld terug. Of u kunt ervoor kiezen dat ik dit aan een goed doel doneer.

Wijzigingen in 2013

In 2013 heb ik ervoor gekozen om mijn kale tarief te verlagen, zodat niet de hele 21% BTW als tariefstijging bij u (of uw zorgverzekeraar) terecht zou komen. Voor die tijd was mijn tarief al een aantal jaren niet meegestegen met de prijsstijging, en ook vanaf 2013 heb ik geen prijsstijgingen doorgevoerd. Ik heb bij invoering van de maatregel of bij het eerste consult aan iedereen die bij mij kwam aangegeven dat ik (als de BTW-maatregel teruggedraaid zou worden) een deel van de betaalde BTW zou teruggeven. Van ieder consult 'normaal tarief' (EUR 82,-) in 2013 geef ik 4 euro terug. In 2014 2 euro.

Gang van zaken voor terugbetaling

Per jaar bezoeken meer dan honderd mensen mijn praktijk. Het is dus een hele klus om iedereen zijn geld terug te geven. Inmiddels heb ik op een rijtje wie waar recht op heeft. Ik ga de komende tijd iedereen die in aanmerking komt (met uitzondering van de enkeling die destijds al zei dat dat niet hoefde) voor terugbetaling benaderen. Het gaat per persoon om relatief kleine bedragen (tussen de 2 en 40 euro, een enkele uitschieter tot 80 euro), en in totaal om enkele duizenden euro's.

In de e-mail, sms of brief (afhankelijk van welke contactgegevens ik van u heb en of deze nog kloppen) geef ik aan om hoeveel geld het gaat en vraag u, een keus te maken voor één van de volgende mogelijkheden. De tweede mogelijkheid (gift aan een goed doel) is voor mij makkelijker, omdat ik dan niet vele kleine overschrijvingen hoef te doen, bovendien krijgt dit vervelende BTW-hoofdstuk daarmee een optimistische afsluiting. Ik hoop dus dat u daarvoor kiest.

  • ik maak het geld naar u over - graag ontvang ik dan het bankrekeningnummer, want de nummers die ik daarvoor heb ontvangen zijn na invoering van het IBAN niet meer bruikbaar
  • ik maak het geld over naar een goed doel. Ik heb gekozen voor WarChild, een organisatie die kinderen in oorlogsgebieden ondersteunt.

Verantwoording

Het tarief in 2012 was (al enkele jaren) € 76,-. Volledige doorberekening (zonder prijsverhoging) van 21% BTW zou een tarief van € 91,96 hebben betekend. In plaats daarvan werd het tarief € 82,- (zonder BTW: € 67,76). De keus om € 4,- en later € 2,- (ipv € 6,-) terug te betalen heb ik gemaakt omdat ik al een tijd geen indexering had toegepast, ik dat ook de komende jaren niet zou gaan doen en omdat de BTW-heffing zorgde voor minder patiënten en hogere kosten (administratie en administratietijd). Het afnemen van het terugbetalingsbedrag is een vorm van indexering.

Ook de komende jaren zal ik geen indexering toepassen. Daarnaast reserveer ik van elk consult (volledig tarief) een deel voor een fonds om behandeling in mijn praktijk mogelijk te maken voor mensen voor wie ook het lage (U-pas-)tarief een bezwaar is. Als dit fonds te groot wordt gaat het overschot ook als gift naar WarChild (of mogelijk in de toekomst naar een ander goed doel, ik houd u via de website of nieuwsbrief op de hoogte).

Vragen?

Het kan even duren voor u de mail, sms of brief waarover ik hierboven schreef ontvangt. Als u al eerder vragen heeft of uw voorkeur wilt doorgeven, laat het me dan weten via het contactformulier.