De Kraanvogel

Praktijk voor Acupunctuur

Ban Xia Hou Po Tang

Belangrijke opmerking: ik werk sinds 2007 niet meer met Chinese kruiden. De pagina's met informatie over kruidengeneeskunde en kruidenformules heb ik laten staan omdat er nog steeds veel naar die informatie gezocht wordt. De tekst is ongewijzigd, dus het kan zijn dat er staat 'ik gebruik' terwijl dit nu niet meer klopt.
Ik verkoop geen kruiden. Ik kan ook geen individuele adviezen over kruiden geven. Het is zelden een goed idee om zonder een grondige diagnose Chinese kruidenformules te gebruiken! Ik raad u dat dan ook af. Als u voor uzelf vragen heeft over Chinese Kruiden of een behandeling overweegt zult u echter verder moeten zoeken... 
Informatie over mijn praktijk vindt u via het menu hierboven - kopje 'Acupunctuur'.

Ban Xia Hou Po Tang

Deze formule, het 'aftreksel van Ban Xia (Pinellia) en Hou Po (Magnolia)' gebruik ik vrij regelmatig, al voeg ik meestal nog ingrediënten toe. Het is een formule die gericht is op een combinatie van klachten die regelmatig voorkomt en waarvoor meestal geen 'oorzaak' te vinden is: het gevoel alsof er iets in je keel zit wat er niet uitkan en een beklemd gevoel op je borst.

Ingrediënten

De ingrediënten van de basisformule zijn: Ban Xia (Rhizoma Pinelliae Ternatae), Hou Po (Cortex Magnoliae), Fu Ling (Sclerotium Poriae Cocos), Sheng Jiang (verse gemberwortel), Zi Su Ye (Folium Perillae Frutescentis). Ban Xia transformeert Slijm, brengt 'rebellerende Qi' naar beneden (gaat bijvoorbeeld overgeven tegen) en harmoniseert de Maag. Hou Po vermindert het beklemde gevoel op de borst en versterkt het effect van Ban Xia bij het naar beneden brengen van de 'Qi'. Sheng Jiang harmoniseert ook de Maag. Zi Su Ye zorgt dat de werking ook de Long en de keel bereikt (Slijm in de luchtwegen). Fu Ling helpt Ban Xia bij het omzetten van het Slijm.

Werking

Zoals uit de beschrijving van de werking van de kruiden wel duidelijk wordt zijn 'Slijm' en 'rebellerende Qi' belangrijke aspecten van deze formule. Bij de meeste mensen die een beklemd gevoel op de borst en een gevoel van slijm (of een brok) in de keel ervaren heeft dit te maken met gebrek aan (figuurlijke) bewegingsvrijheid in het borstgebied. Dit is het gebied van het Hart (daar waar je wezenlijke ervaringen kunt toelaten en verwerken) en de Long (het Orgaan dat belangrijk is voor de ademhaling, maar ook voor de emotie verdriet en het toelaten van de ervaring van gemis). De Maag en de Long zijn beide Organen waarvan 'de energie naar beneden gericht' moet zijn. Zo niet dan krijg je misselijkheid of braken (Maag) en hoest of ophopend slijm (Long). De term hiervoor is 'rebellerende Qi'.

Betekenis van deze formule

Giovanni Maciocia, een bekend auteur van boeken over Chinese Geneeswijzen en samensteller van 'moderne' formules op basis van oude formules, noemt zijn variatie op Ban Xia Hou Po Tang 'Open the Heart'. De symptomen van beklemming en slijm zijn duidelijk lichamelijk, maar gezien het belang van Longen en Hart voor het psychisch functioneren betekenen deze symptomen tegelijkertijd dat belangrijke delen van de ervaringswereld niet toegankelijk zijn. 'Slijm' betekent in de Chinese Geneeswijzen niet alleen fysiek slijm, wat je kunt ophoesten, wat je neus kan verstoppen. Het speelt ook een rol bij veel vormen van overgewicht, bij misselijkheidsklachten en last but not least 'blokkeert Slijm de openingen van het Hart'. Dat laatste betekent dat je bewustzijn minder is. In extreme gevallen kan dat tot bewusteloosheid leiden, doorgaans betekent het meer een soort mist in je hoofd, waardoor je niet helder kunt denken en dingen niet echt doordringen.

Wanneer?

Deze formule komt in ieder geval van pas bij de beschreven klachten. Bij slijm in de keel is de vraag eerder: "zijn er redenen om deze formule niet te gebruiken?" dan "is dit de juiste formule?". Een beklemd gevoel op de borst, misselijkheid, opgekropte emoties (met name verdriet) zijn andere redenen om aan deze formule te denken. Overigens is een combinatie met acupunctuur vaak zinvol bij deze klachten.
Zoals ik al schreef gebruik ik deze formule vaak met toevoegingen. Bijvoorbeeld om de Long meer bij het effect te betrekken, of om ook in het gebied rond het middenrif (Maag en Darmen) ontspanning te bevorderen. Zo kan het dus zijn dat zelfs bij klachten die ogenschijnlijk niet zoveel met de keel en de borstkas te maken hebben deze formule heel geschikt is. Door wat te variëren komt deze formule soms ineens heel erg op Xiao Chai Hu Tang te lijken, waarin ook Ban Xia en Sheng Jiang zitten. Andersom krijg je door Hou Po en Zi Su Ye aan Xiao Chai Hu Tang toe te voegen ineens een variatie op Ban Xia Hou Po Tang. Dit is een illustratie van de flexibiliteit van Chinese kruidengeneeskunde.

Wat kun je merken?

Deze formule geeft ruimte, verheldert en brengt beweging. Hoe dat er concreet uitziet verschilt heel erg van persoon tot persoon. Vaak komt er in eerste instantie slijm los, wordt verdriet duidelijker voelbaar (en lucht huilen bijvoorbeeld eindelijk weer eens echt op) en kun je weer vrijer ademhalen terwijl de beklemming op je borst vermindert. Maar zoals ik al zei: er zijn nogal wat variaties op de formule mogelijk, dus wellicht is het effect bij jou heel anders.