De Kraanvogel

Praktijk voor Acupunctuur


De Kraanvogel > Acupunctuur > Meer lezen > Begeleiding > Stoppen met roken

Stoppen met roken

Waarom ik geen stoppen-met-roken behandelingen aanbied

Bij het woord 'acupunctuur' denken veel mensen het eerste aan pijnbestrijding en stoppen met roken. Waarom doe ik geen 'stoppen met roken' behandelingen?

Verandering van buitenaf of van binnenuit?

Een 'stoppen met roken' behandeling zoals die door sommige acupuncturisten wordt aangeboden geeft de suggestie 'ik prik je en dan heb je geen zin meer in een sigaret'. Dit is ook precies wat veel mensen die proberen te stoppen met roken willen. Ik heb jarenlang een pagina op de website gehad waarin ik schreef: als u dát wilt is dit geen goede plek voor u, maar als u samen met mij wilt kijken naar de redenen waarom u rookt en vooral ook aandacht wilt geven aan de gevoelens die er naar voren komen als u niet meer rookt bent u van harte welkom." De mensen die vervolgens contact met me opnamen bleken echter vrijwel allemaal te zoeken naar een behandeling tegen het roken, waarbij de naaldjes het effect gaven en er behalve het stoppen met roken weinig mocht veranderen. Een verandering van buitenaf.

Er zijn ook mensen die met andere doelen bij mij aankloppen en na een tijd merken dat ze willen stoppen met roken. Of die stoppen met roken zien als een onderdeel van betere zelfzorg, niet als een losstaand probleem. Over het algemeen is dat prima te doen, tegen de tijd dat je daar klaar voor bent en beter in je vel zit. Dan komt de verandering van binnenuit, en dan is het een logische stap in je ontwikkeling.

Excuses...

Dat is hoe het bij mij in de praktijk werkt. Ik besef dat voor sommige mensen stoppen met roken de eerste stap is in de richting van beter voor jezelf zorgen. Als een 'stoppen met roken' behandeling daarbij kan helpen is dat heel fijn. Er zijn gelukkig genoeg plekken te vinden waar deze worden aangeboden. Als op enig moment dan de behoefte aan Acupunctuur met Aandacht ontstaat help ik graag bij volgende stappen in de richting van meer Kwaliteit van Leven.