De Kraanvogel

Praktijk voor Acupunctuur


De Kraanvogel > Acupunctuur > Meer lezen > Begeleiding > Hoe lang duurt een behandeling?

Hoe lang duurt een behandeling?

Na "denkt u / denk je iets voor mij te kunnen betekenen" is de meestgestelde vraag bij het maken van een afspraak of tijdens het intakegesprek: "hoe lang gaat het ongeveer duren?" Dat is zo'n beetje de lastigste vraag die je kunt stellen... maar ik doe een poging om wat stelregels te formuleren.

Eerst kijken of dit een goede plek voor je is

Vooraf is er alleen maar heel algemeen iets te zeggen over de duur van een begeleiding, en je wilt het voor jouzelf weten. Het handigste is om eerst te kijken of mijn manier van werken geschikt voor je is. Dat kun je doen door op deze website te kijken of de informatie je aanspreekt, door eventueel extra informatie te vragen en vooral door een intakegesprek. Daarin kijken we of jouw vraag en mijn aanbod op elkaar aansluiten. En ik kan kijken hoeveel tijd er volgens mij ongeveer nodig zal zijn voor het doel dat we gaan proberen te bereiken.

Haastige spoed...

Voor een goede acupunctuurbehandeling is haast meestal een slecht idee. Het probleem waar je mee rondloopt bestaat meestal al een tijd, of het is ontstaan door oorzaken of in omstandigheden die al een tijd bestaan. Acupunctuur kan groot effect hebben, maar geef jezelf en mij een aantal keren de tijd om te kijken of dit een goede plek voor je is. Meestal merk je binnen een drie of vier keer dat je je beter voelt. En tegen die tijd weet ik meestal ook of ik op de goede weg ben. Een enkele keer is het effect er al sneller. Dat is dan hartstikke fijn, maar als dat niet zo is betekent het niet dat er geen goede dingen gebeuren.

Welke veranderingen bedoel je?

Wie de vraag naar de duur van een begeleiding stelt wil meestal weten wanneer de (lichamelijke of psychische) klachten weg zijn (of een stuk minder). Zoals op de pagina's over 'Wanneer acupunctuur?' aangegeven zijn er heel andere (en op de lange duur belangrijker!) doelen de moeite waard. Vaak is het belangrijk om daar (ook) aandacht aan te geven, omdat klachten nogal eens een signaal zijn dat er op andere gebieden veranderingen nodig zijn.

Het algemene antwoord

Na die eerste drie of vier keer kun je meestal voelen dat acupunctuur 'iets' voor je doet. Klachten verschuiven of de scherpe kantjes gaan er vanaf. Nog vaker hoor ik van een gevoel van ontspanning, beter in je vel zitten. Weer aan dingen toekomen die belangrijk voor je zijn (rust nemen, of juist bewegen, tijd met je partner of juist tijd voor jezelf). Merken dat je met vragen bezig gaat die je een tijd niet gesteld hebt of waarvan je dacht dat ze niet zo belangrijk waren. Als je merkt dat het 'iets' wat acupunctuur (met aandacht) voor jou doet je bevalt zul je graag weer komen. Meestal kan de frequentie van consulten na een paar keer ook omlaag.

De meeste mensen komen hier een aantal maanden en maximaal een keer of 8 tot 10. En sommige mensen komen langdurig, omdat ze merken dat begeleiding met 'Acupunctuur met Aandacht' bijdraagt aan hun kwaliteit van leven. De tijd tussen consulten is dan meestal één, twee of zelfs drie maanden - uitzonderingen daargelaten.

Oké, de klachten

Een paar stelregels zijn er wel te geven:

  • ben je jong (onder de 40) en altijd gezond geweest? dan is de kans groot dat je klachten weer snel verdwijnen
  • ben je daarentegen al wat ouder (boven de 60) en/of bestaan deze klachten al heel lang? dan is de kans groot dat er meer werk en tijd nodig is
  • gebruik je veel medicatie? dan duurt het waarschijnlijk langer tot de klachten verdwijnen, maar de kans is groot dat je na een tijd minder medicatie nodig zal hebben
  • zijn je klachten verbonden met een (zeer) stressvol bestaan of met (zeer) wezenlijke levensvragen die om een antwoord vragen? dan kan het zijn dat je klachten redelijk snel verdwijnen, maar is het belangrijk om (ongeacht de snelheid waarmee je klachten verdwijnen) aandacht te blijven geven aan je leefsituatie
  • heb je eerder goed gereageerd op acupunctuur? super, dan is de kans groot dit nu ook zo zal zijn!
  • wil je alléén dat je klachten weggaan en géén aandacht geven aan hoe je verder in je vel zit (lichamelijk of psychisch)? dan is mijn praktijk geen goede plek voor je - en ik vermoed dat deze wens op de lange termijn niet bijdraagt aan je gezondheid
  • wil je kijken naar het verband tussen je leefsituatie en je klachten (ook als dat lastige vragen of ongemak met zich meebrengt): goede prognose
  • zijn er afwijkingen op röntgenfoto's / echo's / MRI's te zien die de klachten verklaren? de scherpe kantjes kunnen er waarschijnlijk wel af, maar helemaal weggaan van de klachten is minder waarschijnlijk (bijv. artrose, artritis)

Tja, die verzekering...

Helaas speelt voor veel mensen ook het aantal vergoedingen door de verzekering een rol. Meestal is de vergoeding voldoende om een aantal consulten gedeeltelijk vergoed te krijgen. Het is goed om te weten dat je als je een minimuminkomen hebt je een (flink) lager tarief betaalt. En het kan goed zijn om te kijken of het loont om je verzekering uit te breiden of zelfs te wisselen van verzekeraar. Dat kan elk jaar, en bij sommige verzekeraars zelfs elke maand. Voor begeleiding over langere periodes is meestal een lagere frequentie nodig, zodat het voor de meeste mensen mogelijk is om te kiezen voor begeleiding in mijn praktijk.