De Kraanvogel

Praktijk voor Acupunctuur

Stroompjes

 

Vaak, maar zeker niet altijd, voelt iemand tijdens het prikken een soort stroompje lopen. Dat gaat vaak samen met een gevoel van ontspanning. Wat is dat voor stroompje? Is dat nou de Qi, of Energie waarmee acupunctuur werkt? En als je dat niet voelt, betekent het dat de behandeling minder goed werkt?

Qi / Energie

Als je acupunctuurbehandelingen krijgt weet je waarschijnlijk dat de acupuncturist gebruik maakt van 'punten' op 'meridianen' of 'energiebanen'. Deze woorden zijn vertalingen van Chinese termen die eigenlijk iets heel anders betekenen. 'Punten' zijn eigenlijk 'gaten' of 'kuilen', 'meridianen' zijn ofwel 'kanalen' ofwel 'schering' (van schering en inslag, twee termen die met het weven van stof te maken hebben). Ook de term 'Qi' betekent geen 'Energie' maar heeft een groot aantal betekenissen, waarbij het beeld van 'Stoom boven een graankorrel' (het Chinese karakter voor Qi) altijd in je achterhoofd moet zijn om niet al te simpel 'Energie' te denken.

In Nederland, in 2020, denk je bij Energie gemakkelijk aan electriciteit, of warmte. Of aan hoe fit je je voelt. Ook dit zijn uitingsvormen van Qi, maar er zijn er dus veel meer. Elk Orgaan heeft zijn eigen Qi, elke Emotie heeft zijn eigen Qi, alles wat je doet of zegt heeft zijn eigen Qi, elk seizoen heeft zijn eigen Qi. Het is dus goed om te weten dat Qi niet hetzelfde is als Electriciteit of Stroom.

Is dat stroompje ook Qi?

Ja. In meridianen / energiebanen / kanalen / schering kan Qi voelen als een stroompje. En met stroompjes is het zo, dat je ze meestal niet voelt als ze gelijkmatig zijn. Een geluid dat er altijd is valt pas op als het wegvalt of verandert. Door het prikken van een goed gekozen acupunctuurpunt verandert er iets in de 'stroom' van Qi. En dat kun je voelen. De één is daar gevoeliger voor dan de ander. Zelf ben ik er erg gevoelig voor: ik voel via de naald of ik goed contact heb met het punt, en ik voel vaak ook wat er dan verandert in het lijf van degene die ik prik. Sommige patiënten zijn er ook gevoelig voor, en zeggen dan bijvoorbeeld: "hé, dit trekt helemaal naar mijn been!" Of: "kan het dat ik dit ook in mijn achterhoofd voel?" Ook een mooie reactie: "Ik voel er niets van!" "O..." "Ik bedoel, het doet geen pijn, maar ik voel wel iets warms helemaal naar mijn elleboog gaan."

Het aankomen van de Qi

Acupuncturisten gebruiken vaak de term 'De Qi'. Dit betekent: het 'aankomen van de Qi'. Tijdens de opleiding wordt De Qi vaak gezien als het moment waarop de patiënt een dof gevoel voelt tijdens het prikken (en dan is de student blij, want het doffe gevoel bij de patiënt is het bewijs dat er goed geprikt is). Ervaren acupuncturisten werken vaak subtieler, en hebben geleerd om zelf te voelen of de 'Qi aankomt'. Dat kán het moment zijn dat ook de patiënt iets voelt. Maar het hoeft niet.

Het effect van een behandeling

Het stroompje is een uitingsvorm van Qi, het is een handig hulpmiddel voor mij als acupuncturist, en het kan je als patiënt de bevestiging geven dat er iets gebeurt tijdens de behandeling. Uiteindelijk is dat stroompje niet het belangrijkste. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de veranderingen in de Qi, door de acupunctuur en door hoe je zelf dingen verandert in je gedrag, je denken of je aandacht, zorgen dat je je beter voelt en dat je een leven kunt leiden dat past bij de beste versie van jou zelf in deze fase van je leven. Hoe dat is, dat is voor iedereen net een beetje anders. Jouw Qi is niet hetzelfde als die van mij, en hij kan al helemaal niet worden gelijkgesteld met het al dan niet lopen van een stroompje.

Als je meer wilt weten over mijn werkwijze, kijk dan eens op één van de volgende pagina's: