De Kraanvogel

Praktijk voor Acupunctuur

Pruttels

Het gebeurt heel vaak tijdens een behandeling met acupunctuur: pruttels in maag of darmen. Ik vind dat een goed teken: ontspanning!

Stress-reacties

Veel mensen die starten met een acupunctuurbehandeling hebben behoorlijk wat 'stress' in hun lijf. Dat kan zich uiten in spierspanning, in geïrriteerdheid of in allerlei lichamelijke of psychische klachten. Als je 'stress' terugbrengt tot op stofjesniveau dan kom je vaak bij adrenaline uit. Adrenaline is een hormoon uit de bijnier dat vrijkomt bij gevaar. Heel erg handig: je hartslag gaat wat omhoog, er gaat meer bloed naar je spieren en naar hersengebieden die met lichaamsbeweging te maken hebben, èn er gaat minder bloed naar de spijsvertering. Op die manier ben je in één klap helemaal klaar voor vechten-of-vluchten. Vechten of vluchten zijn de twee standaard stress-reacties, en erg handig als er een wild dier voor je staat, je overreden dreigt te worden op straat of er dreigt een ander acuut gevaar.

Maar... bij acuut gevaar is het gevaar als het goed is ook snel voorbij. Je vecht, of je vlucht, en dan is het klaar. Uitrusten maar! Bij 'stress' is vechten-of-vluchten geen uitzondering meer, maar de standaard toestand. (Sommige mensen maken onderscheid tussen 'gezonde stress' en 'ongezonde stress' - ongeveer hetzelfde, hoewel ook hun 'gezonde stress' vaak meer lijkt op vechten-of-vluchten.) In die standaard toestand kun je dus niet meer ontspannen. Je blijft gespannen spieren houden, je blijft prikkelbaar (of vermoeid) en je spijsvertering werkt op een laag pitje.

Acupunctuur ontspant

En dan kom je bij de acupuncturist (mij, in dit geval). Ik voel je pols, en vaak is daarin te voelen dat er ergens 'energie vast zit'. Stagnatie. Of: 'stress'. Het gebeurt heel vaak dat, zogauw ik maar met een naald in de buurt kom van het eerste of tweede punt dat ik prik, de maag, de dunne darm of de dikke darm gaan rommelen. Mensen verontschuldigen zich daar soms voor: "o, ik heb net koffie gedronken" of "bijna etenstijd'. Nergens voor nodig! Het is een goed teken: de darmen komen weer op gang! In plaats van 'vechten-of-vluchten' komt er een meer ontspannen toestand, waarin er weer ruimte is voor energie-opbouw. En om energie op te bouwen heb je voedsel nodig, dat goed verteerd is. Het is soms een heel concert. En voor de duidelijkheid: ik masseer op dat moment niet de buik, en het zijn ook zeker niet alleen maar punten in de buurt van de buik. Wel zijn het vaak punten op meridianen die iets te maken hebben met de spijsvertering - maar dat zijn er heel veel.

In de loop van een serie behandelingen neemt het gepruttel vaak wel af. Als de darmen weer standaard hun werk kunnen doen en 'stress' iets is wat af en toe optreedt op spannende momenten gaat verdere ontspanning minder met rommelende darmen gepaard.

Een volgende keer wil ik het hebben over 'energiestroompjes'.

Koos van Kooten

januari 2020