De Kraanvogel

Praktijk voor Acupunctuur

Doel: Kwaliteit van leven

Het belangrijkste doel dat ik met acupunctuur met aandacht nastreef is een toename van kwaliteit van leven. Dat kan zijn door vermindering van klachten. Meestal betekent het veel meer. Kwaliteit van leven en gezondheid betekent ook dat je je goed voelt met wie je bent, in je contacten met andere mensen en in wat je doet. Het betekent zelfs dat je betekenis ervaart in je leven. Samen kijken we wat voor jou een toename van kwaliteit van leven betekent en hoe ik daarbij kan helpen. Mijn naam is Koos van Kooten, mijn praktijk voor acupunctuur in Utrecht en Arnhem heet De Kraanvogel - Acupunctuur.

Kwaliteit van leven: minder klachten

Het eerste waar veel mensen aan denken bij kwaliteit van leven (en bij acupunctuur) is: minder klachten. Als je veel last hebt van een klacht of ziekte kan dat verlies van kwaliteit van leven geven. Er is een groot aantal klachten en aandoeningen waar acupunctuur verbetering kan geven. Op de pagina's over acupunctuur bij lichamelijke klachten en over acupunctuur bij psychische klachten kun je hier een indruk van krijgen. Bij de meeste van deze klachten geeft behandeling met acupunctuur al na een paar keer een flinke verbetering. En als je daar veel last van had is dat meestal een grote opluchting.
(Opmerking: Door mijn manier van werken (Acupunctuur met aandacht) is het verminderen van klachten niet mijn hoofddoel. Klachten kunnen de aanleiding zijn om te kijken naar vragen rond je innerlijke ontwikkeling, of vragen rond heling.)

Kwaliteit van leven: leven in verbinding

Het hebben van weinig klachten is niet het belangrijkste voor je kwaliteit van leven. Nog belangrijker is: leven in verbinding. Ik bedoel daarmee: de verbinding met jezelf, de verbinding met anderen, de verbinding met wat je doet en de verbinding met 'het grotere geheel'. Dit zijn de thema's waar ik in mijn werk gericht aandacht aan geef.

Verbinding met jezelf: lijf, emoties en gedachten

Het is mogelijk om nauwelijks klachten te hebben en toch niet goed in je vel te zitten. Het is zelfs mogelijk om allerlei klachten te hebben en WEL goed in je vel te zitten. Of je je gezond voelt hangt ook van andere dingen af.
Heel belangrijk is of je je je goed voelt met wie je bent. Hoe is je relatie met je eigen lijf? Hoe is je relatie met je emoties en hoe denk je over jezelf? Juist in tijden van crisis wordt vaak duidelijk dat je dit niet zo goed (meer) weet. Vaak heb je zelfs weinig idee over hoe je lijf of je emoties voelen en ben je je van veel gedachten nauwelijks bewust. Of je bent je van sommige stukken van je lijf, sommige emoties of sommige gedachten juist heel erg bewust, terwijl andere onzichtbaar voor je zijn. Ik begeleid je graag bij het krijgen van meer verbinding met jezelf.

Verbinding met anderen

We hebben (bijna) allemaal contact met andere mensen. Je partner, ouders, kinderen, ex-partner, collega's, docenten, baas, klanten, vrienden, kennissen, buren, onbekenden. Hoe die contacten verlopen bepaalt vaak voor een groot deel hoe je je voelt. Hoe groot die invloed van die contacten is besef je vaak niet eens. En tegen de tijd dat je het merkt weet je meestal niet hoe je daar zelf invloed op kunt uitoefenen. Ik begeleid je graag bij het krijgen van meer verbinding met andere mensen.

Verbinding met wat je doet

Past wat je doet bij jou? Ervaar je plezier in je werk, je studie, in het huishouden en bij wat je verder doet? Als je je meer bewust wordt van hoe je je voelt (in je lijf en je emoties) en wat je belangrijk vindt kun je ontdekken wat er wel en niet bij jou past. Als je vitaler wordt kun je daarin keuzes gaan maken. Misschien kies je een andere vrijetijdsbesteding of zet je stappen in je werk. Vaak betekent 'verbinding met wat je doet' niet eens dat je andere bezigheden kiest, maar dat je de bezigheden die je deed op een andere manier gaat doen - omdat je je er meer mee verbonden voelt. Als dit voor jou belangrijk is begeleid ik je hier graag bij.

Verbinding met het 'grotere geheel'

Heb je het gevoel dat je leven betekenis heeft? Als dat zo is draagt dat enorm bij aan je kwaliteit van leven. Het gevoel dat je leven betekenis heeft is niet vanzelfsprekend. Vaak zijn we al tevreden als we geen klachten hebben, ons fit voelen, prettige contacten hebben en werk dat voldoening geeft. Op belangrijke momenten in je leven vraag je je misschien ineens af: "is dit alles?" of: "wat is er nu echt belangrijk?" Het vinden van antwoorden op die vragen is vaak een zoektocht, en de antwoorden zijn vaak anders dan je had verwacht. Het kan zelfs zijn dat je merkt dat tegenslagen, klachten, verlies en gemis een heel andere betekenis voor je krijgen dan ze eerst hadden. Als deze vragen voor jou belangrijk zijn begeleid ik je graag in de zoektocht naar antwoorden die voor jou kloppen.

Op weg naar kwaliteit van leven

Er zijn vele manieren om bij te dragen aan kwaliteit van leven. De manier die ik heb gekozen noem ik Acupunctuur met Aandacht. Hierover lees je meer op de volgende pagina.