De Kraanvogel

Praktijk voor Acupunctuur

De Kraanvogel > Acupunctuur > Koos van Kooten, arts

Koos van Kooten - Acupuncturist | De Kraanvogel

In 1993 studeerde ik af als arts. Sinds 1998 ben ik voltijds werkzaam als acupuncturist. De laatste jaren werk ik uitsluitend met Vijf Elementen Acupunctuur. Ik richt me daarbij op lichamelijke klachten, psychische klachten, innerlijke ontwikkeling en de begeleiding van mensen in een helingsproces. Ik ben lid van de NVA, de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur.

Opleiding

In 1993 studeerde ik af als arts. In mijn studietijd werd me steeds duidelijker dat ik alleen met overtuiging en bezieling arts zou kunnen zijn als ik een manier van werken zou vinden waarin de kunstmatige scheiding tussen lichaam en geest, zoals die in de Westerse geneeskunde wordt gehanteerd, niet nodig is. Tegen het einde van mijn studie kwam ik in aanraking met Chinese Geneeswijzen. Ik besefte dat deze andere benadering van ziekte en gezondheid me kon helpen om een manier van werken te vinden die bij mij past. Ik studeerde daarom van 1994 tot 1998 acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde bij Instituut Jing Ming (Antwerpen, België).

Na deze studie ging ik aan het werk als acupuncturist. Al snel merkte ik dat acupunctuur (en behandeling met Chinese kruiden) inderdaad effect heeft op alle aspecten van het bestaan: lichaam, geest, en de manier waarop mensen in hun eigen werkelijkheid aanwezig (kunnen) zijn. Tegelijk merkte ik dat ik vaak niet wist hoe ik mensen daadwerkelijk kon begeleiden in de processen die op gang kwamen. Met dat doel heb ik van 1999 tot en met 2003 de opleiding Ekologische Gezondheidszorg gedaan. Bij de docenten van deze opleiding volg ik nog steeds regelmatig nascholing en supervisie.

Daarna merkte ik dat de acupunctuurvorm die ik geleerd had onvoldoende aansloot bij de manier van werken die ik had ontwikkeld. Ik kwam in aanraking met Vijf Elementen Acupunctuur. Hierin volgde ik vanaf 2004 verschillende opleidingen, bij Josef Müller (Zwitserland) en bij de School of Five Element Acupuncture (SOFEA, London, Engeland). Hier was Nora Franglen mijn belangrijkste lerares. Sinds 2006 werk ik uitsluitend met Vijf Elementen Acupunctuur.

KvanKooten_KL_klein[1].jpg

Werkervaring

Van 1993 tot 1998 werkte ik als afdelingsarts op Astmacentrum Heideheuvel in Hilversum. In dit longrevalidatiecentrum was ik daarnaast aangesteld voor het ontwikkelen van methoden om de behandeling beter te laten aansluiten bij de behoeften van de patiënt. Vanaf 1998 werk ik zelfstandig als acupuncturist. Eerst onder de vlag van Centrum Well, een cursus- en gezondheidscentrum in de binnenstad van Utrecht. Vanaf 2002 onder de naam De Kraanvogel.

Sinds 2007 geef ik les aan acupuncturisten, voornamelijk in Vijf Elementen Acupunctuur. Het lesgeven zorgt voor een verdere verdieping van mijn werk met patiënten. 

Binnen de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) ben ik voorzitter van de Afdeling Onderwijs en Wetenschap (O&W) en lid van het Bestuur.

Inspiratie

Mijn belangrijkste inspiratiebron is mijn werk. Ik word steeds opnieuw, en met de jaren steeds meer, geraakt en ben verwonderd over de veranderingen die in mensen optreden als ze - mede met hulp van mijn kleinere of grotere bijdrage - zich meer ontplooien en als hun wonden helen. Een andere belangrijke inspiratiebron is mijn relatie en de opvoeding van mijn kinderen, waarin ik zelf veel heb moeten en kunnen leren. En ik maak graag muziek: door aandachtig en met overgave te zingen en een (blaas-)instrument te bespelen kom ik beter in mijn vel te zitten en ervaar ik vreugde, alleen en met anderen.

Ik word me steeds meer bewust wat een voorrecht het is om in een lange traditie te staan. Zoals ik veel van mijn leraren heb geleerd leren anderen nu weer van mij.

Aandachtsgebieden

Sinds ik in 1998 als acupuncturist ben gaan werken heb ik ruime ervaring opgedaan met veel aandoeningen en klachten. Op de pagina over de mogelijkeden met acupunctuur vindt u verwijzingen naar pagina's over specifieke klachten. Ik richt me daarnaast in het bijzonder op de begeleiding van mensen in helingsprocessen. Daarbij gaat het zowel om begeleiding bij helingsprocessen na vroeger doorgemaakte geweldservaringen (lichamelijk, sexueel, psychologisch geweld) als om begeleiding bij helingsprocessen tijdens of na het doormaken van een ernstige ziekte (o.m. kankerziekte van Lyme of MS).

Arts èn acupuncturist

Zelf beschouw ik het werken met acupunctuur als een logische en passende invulling van het beroep van arts waarin ik ben opgeleid. De opleiding tot arts en mijn 'reguliere' werkervaring maakt het mij daarnaast mogelijk om de medisch-technische aspecten van uw gezondheidssituatie correct in te schatten, u zonodig te verwijzen, vragen te beantwoorden en advies te geven.

Interview in Vakblad Natuurlijke en Integrale Gezondheidszorg

In 2017 werd ik geïnterviewd door Karin de Jonge van het Vakblad Natuurlijke en Integrale Gezondheidszorg. Het interview vind je hier.

Blog op NVA-website

Op de weblog van de NVA (Nederlandse vereniging voor acupunctuur) beantwoord ik een aantal vragen over mijn werk. Als je dit wilt lezen klik dan hier.

Afspraak of meer informatie

Wanneer de informatie op deze website u aanspreekt bent u van harte welkom om in een eerste consult te bekijken of begeleiding in mijn praktijk een goede keus voor u is. Neem gerust contact met mij op. De Kraanvogel - Acupunctuur is gevestigd in Utrecht en Arnhem.