Intake en consulten acupunctuur
Als je bij mij komt voor begeleiding met acupunctuur in De Kraanvogel in Utrecht en Arnhem is het eerste consult een intakegesprek. Vervolgconsulten bestaan voor een belangrijk deel uit acupunctuur, en we kijken samen naar de veranderingen die er aan het optreden zijn. Als deze informatie je aanspreekt kun je een afspraak maken via tel. 030-2331875 of het contactformulier.
Eerste consult: intakegesprek
Het eerste consult is over het algemeen een intakegesprek. Dit gesprek is bedoeld om wederzijds kennis te maken, voor het stellen van een (voorlopige) diagnose, om te kijken of begeleiding zinvol is en hoe de begeleiding eruit kan zien.
In het eerste deel van het gesprek komen tenminste de volgende onderwerpen aan de orde: je belangrijkste vraag of klacht, de oorzaken en gevolgen zoals je die zelf ziet, andere klachten of ziektes van nu en vroeger, medicijngebruik, je leefsituatie van nu en vroeger (belangrijke relaties, werk, tijdsbesteding, lichaamsbeweging etc.) . Verder ben ik benieuwd hoe je je klachten en je leefomstandigheden ervaart. Dat betekent dat ik soms doorvraag bij ogenschijnlijk onbelangrijke details of terugkom op wat je eerder gezegd hebt. Voor een goede diagnose is het minstens zo belangrijk om te weten wie je bent en hoe je met je klachten en leefomstandigheden omgaat als om te weten wat je klachten precies zijn.
Ik wil graag weten wat je van mijn begeleiding verwacht. Aan sommige verwachtingen kan en wil ik graag voldoen, andere passen minder bij mij. Omgekeerd kan het zijn dat je je aangesproken voelt door mijn manier van werken, of dat je toch iets anders had verwacht.
Aan het eind van dit gesprek kijken we samen of het een goed idee is om vervolgafspraken te maken. Over het algemeen is de vervolgafspraak binnen een week na het intakegesprek. Afspraken zijn meestal met een tussenpoos van één tot twee weken, na verloop van tijd ook langer.
Begeleiding: samenwerking
Ik zie begeleiding als een samenwerking, waarbij jij en ik beiden ons eigen aandeel hebben.
- Ik: zorg voor een zo'n goed mogelijke diagnose en acupunctuurbehandeling
- Samen: voeren we het gesprek voor (of tijdens) de acupunctuurbehandeling, eventueel aangevuld met ervaringsgerichte oefeningen.
- Jij: geeft tussen de consulten door aandacht aan wat je ervaart (eventueel met hulp van de suggesties die ik je geef)
Mijn aandeel: acupunctuurbehandeling
Polsdiagnose
Vóór, tijdens en na de acupunctuurbehandeling voel ik de pols. Het onderzoek van de pols - op 6 verschillende plekken en verschillende dieptes - levert belangrijke aanvullende informatie op en is vaak mede bepalend voor de keuze van de punten. Als het goed is treedt er in de loop van een behandeling een verbetering op in de polsslag.
Naaldjes
Vrijwel alle vervolgconsulten bestaan voor een groot deel uit behandeling met acupunctuur. Ik werk met heel dunne steriele wegwerpnaaldjes. Na het opzoeken van het punt prik ik maximaal enkele millimeters diep. Dat voelt meestal als een dof gevoel en is soms even pijnlijk. Meteen daarna haal ik de naald er weer uit. Dat betekent ook dat ik steeds maar één punt tegelijk prik. Als dat anders is (zoals bijvoorbeeld in de eerste behandeling) leg ik dat van tevoren duidelijk uit.
Moxa
Ik maak veel gebruik van moxa. Moxa is gedroogd blad van bijvoet (artemisia) dat op allerlei manieren kan worden gebruikt om acupunctuurpunten te verwarmen. Ik verbrand meestal kleine stukjes moxa op de huid (dit is meer gloeien dan branden). Zogauw u de warmte voelt doof ik de moxa, zodat er geen brandplekjes of blaren ontstaan maar de warmte wel goed doordringt. Vóór de eerste keer leg ik duidelijk uit wat ik doe en wat u moet doen, namelijk op tijd "heet" zeggen.
Effect van behandeling
Over het algemeen voelen mensen zich na acupunctuurbehandeling ontspannen en fit. Soms voelt de ontspanning als vermoeidheid, maar dan als een ontspannen vermoeidheid. Het kan ook zijn dat er kort na de behandeling klachten optreden, vaak oude klachten die terugkomen. In dat geval verdwijnen die meestal vrij snel en is dit een gunstig teken. Regelmatig merken mensen dat bepaalde emoties ineens veel duidelijker zijn, bijvoorbeeld verdriet of boosheid. Ook dat is meestal een gunstig teken.
Dit zijn de veranderingen die op korte termijn kunnen optreden. Als het goed is sluiten de veranderingen op de langere termijn aan bij wat we eerder besproken hebben - ook al zien ze er soms anders uit dan je van tevoren gedacht had.
Samen: gesprek
Het gesprek voor (of soms tijdens) de acupunctuurbehandeling is voor een deel bedoeld om mij te helpen de juiste behandeling voor deze keer te bepalen. Je zult echter merken dat veel van mijn vragen een ander doel hebben: samen ontdekken wat er voor jou nodig is in je huidige situatie en hoe je daar de komende tijd bewust mee bezig kunt zijn. Veel van mijn vragen gaan dus over 'hoe is dat voor jou?', over 'wat zou jou helpen in deze situatie?' of 'hoe wil je hier de komende tijd aandacht aan besteden?'. Eventueel bied ik daarvoor ook suggesties.
Samen: ervaringsgerichte oefeningen
In het gesprek vraag ik regelmatig naar je ervaring ('hoe is dat voor jou?'). Vaak is het antwoord op die vraag niet goed te vinden door te denken of te analyseren. Het is dan beter om aandacht te geven aan hoe je lijf voelt en welke emoties of andere gevoelens er zijn. Ik bied je de mogelijkheid om daar in een (meestal korte) oefening bij stil te staan.
Jij zelf: tussen de consulten
Het kan goed zijn om tussen de consulten door af en toe bewust stil te staan bij wat je ervaart. Vaak is tijdens het gesprek aan de orde geweest waar je aandacht aan kunt geven. Als je merkt dat dit lastig is kan het goed zijn om daar bewust tijd voor in te plannen. Dat zal makkelijker worden naarmate je zelf merkt wat het je oplevert aan vitaliteit.